mszp.hu | Belföld | Gripen-baleset Gripen
2015. június 10. 16:43

Ebben az évben már háromszor kerültek bajba a magyar Gripenek!

Március végen az egyik Gripen kényszerleszállást hajtott végre Kassán. Majd május közepén a Magyar Honvédség egyik Gripen vadászgépe balesetet szenvedett egy csehországi katonai repülőtéren. E tragikus sorozat ma délelőtt folytatódott Kecskeméten, amikor egy Gripen vadászgépet futómű nélkül volt kénytelen földre tenni a pilótája.

Kérdés, hogy a balesetek közötti esetleges összefüggést vizsgálta-e a Honvédelmi Minisztérium ilyenkor szokásos protokolloknak megfelelően? Mindent megtett-e a honvédelmi vezetés, hogy a korábbi két súlyos eset után ne következhessen be újabb baleset?

Mivel még a három héttel ezelőtt Csehországban bekövetkezett baleset okaira sem adtak semmilyen magyarázatot, ezért követeljük, hogy a Honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülésén a honvédelmi miniszter azonnal adjon tájékoztatást ezekről a kérdésekről és a Gripenek ért balesetek minden ismert részletéről. Amennyiben ez nem történik meg, vagy a honvédelmi miniszter nem tud megnyugtató választ adni a kérdésekre, akkor vizsgálóbizottság felállítását fogjuk kezdeményezni. Ez annál is inkább indokolt, mert a mai nyilatkozatok alapján látható, hogy a gépek átvizsgálásig a Magyar Honvédség képtelen a magyar légtér védelmének ellátására.

Harangozó Tamás
frakcióvezető-helyettes,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke

Demeter Márta
országgyűlési képviselő