Népszava
2012. szeptember 10. 09:09

Ebül szerzett jószág ebül vész el

Magyarország miniszterelnöke hazudott. Előre megfontolt szándékkal. Kitalált egy rémmesét a gonosz IMF-ről, csak azért, hogy politikája tündérmesének tűnjék.

Azonban nem számolt azzal, hogy hazugságainak gyorsan lejár a szavatossági ideje. Legutóbbi hazugsága néhány óra alatt lelepleződött.

Az IMF követeléseit - ma már tudjuk - maga Orbán Viktor írta. Mindegy is, hogy milyen sötét szándékkal. Lehet, hogy arról akarta elterelni a figyelmet, hogy kormánya futni hagyott egy véreskezű gyilkost. Lehet, hogy azért talált ki teljesíthetetlen feltételeket, hogy a valódi megszorítások idején, szinte fellélegezzünk, hogy mindössze ennyivel megúsztuk. Mindez mindegy is. Orbán Viktor hazugság-spirálba került, csak, hogy leplezze korábbi hazugságait. Köztük a legnagyobb hazugságot: elég megválasztani őt miniszterelnöknek, és minden jóra fordul.

Azt igyekszik kommunikációs trükkökkel feledtetni, hogy nyilvánvaló hazugságokkal szerezte meg a hatalmat. Hogy lépre csalta a választókat, kiügyeskedte szavazatukat, elorozta bizalmukat, majd a megszerzett hatalmat egészen más célokra használja, mint amire korábban ígéretet, vállalást tett. Már pedig ebül szerzett jószág ebül vész el.

Ma már Orbán nem hogy nem a megoldás, de a probléma maga. Okozója és felelőse az egyre mélyülő morális és politikai válságnak, annak, hogy az ország gazdasága recesszióba süllyedt. Ezt ő is tudja. Ezért hazudik újra és újra, ezért kerül egyre lejjebb a hazugság-spirálban. Talán már saját magát is becsapja. Talán maga is azt gondolja, hogy a hazugság végső soron nem más, mint maga az unortodox igazság.

Bármilyen sötét szándékkal teszi is mindezt, a következmények világosak.

Orbán Viktor a befektetők bizalmát eljátszotta. A magyar gazdaság teljesítménye az egyik legrosszabb az Európai Unióban, versenyképessége a mélybe zuhant. A magyar infláció a legmagasabb az Unióban. A beruházások csökkennek. Csökkennek a reálkeresetek, csökken a foglalkoztatottság, nincsenek új munkahelyek, napról-napra rosszabbul élünk, milliók már csak valahol a létminimum határán. És persze nő a költségvetés hiánya. Ennek drámai következményei lehetnek. Többi között az, hogy újra növekedhet az államadósság és néhány év múlva, az adósságállomány elérheti a bruttó hazai össztermék 100%-át. Mert a hazugság-spirálból előbb-utóbb törvényszerűen adósság-spirál lesz. A lecke nem könnyű. rendbe kell tenni a gazdaságot, és vissza kell szerezni a magyarok elveszített becsületét. Orbán Viktor nélkül. Mert vele ez már nem fog menni.

Burány Sándor parlamenti képviselő (MSZP) /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=583198