2012. május 29. 16:51

Égbekiáltó felelőtlenség

A miniszterelnök lelkén szárad az 1-es terminál bezárása is.

Ha Orbán Viktornak tényleg fontos lenne a beruházásösztönzés és a munkahelyteremtés, akkor a Közgép Zrt. egyoldalú támogatása helyett nem vitte volna égbekiáltó felelőtlenséggel csődbe a Malévet.

Miközben az autósztrádákon és a vasutakon (sőt, újabban az állami földeken) az elmúlt két évben csak a Simicska-birodalom aratott, a nemzeti légiközlekedés leszállópályára került Magyarországon.

A légiközlekedés lepusztítása égbekiáltó felelőtlenség, egyben az elmúlt két évben folytatott öncélú gazdaságpolitika szimbóluma: a nemzeti légitársaság és a nemzeti légikikötő több mint hatvanéves 1-es számú terminálja akkor száll el, amikor 500 milliárd forint jut Mol-részvények eltőzsdézésére.

Pedig elvileg a kormány azokat a beruházásokat támogatja, amelyek eredményeként új munkahelyek jönnek létre – mondta a miniszterelnök még márciusban. Ha Orbán Viktornak tényleg fontos lenne a beruházások ösztönzése révén új munkahelyek teremtése, illetve a régiek megőrzése, akkor a haveri Közgép Zrt. helyett például a légiközlekedésbe fektetne be.

A Malév, s vele a Ferihegyi 1-es terminál még ma is újraindítható. Ehhez ”csak” 20-30 milliárd forint és egy határozott kormányzati szándék szükséges. Ha Orbán Viktor egyikkel sem rendelkezik, jobb, ha még ma a Malév után repül. Sokaknak nem hiányozna annyira, mint nemzeti légitársaság.

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes