2012. augusztus 28. 16:09

Egészségtelen ügy: csoportos elbocsátás

Hiába parádézik Orbán Viktor a Nestlé-gyár 150 új munkahelyének létesítésén, miközben 541 dolgozót bocsátanak el a négy szabolcsi kórházat működtető Egészségügyi Holdingtól, nyolcszáz főt pedig a Dunaferrből. Hol van miniszterelnök által ígért egymillió új adófizető munkahely vagy akár csak a töredéke?

Az Egészségügyi Holding Zrt. (EH) négymilliárd forintos adósságot halmozott fel. A mostani csoportos elbocsátásból 700 milliós megtakarítást remélnek, míg további – racionalizálásnak nevezett – tevékenységgel összesen 1,5 milliárd forintot spórolnának.  Ezt a négy általuk működtetett kórház összevonásával érnék el. Nagy a félelmünk azonban, hogy ez a kórházösszevonás illetve racionalizálás további elbocsátásokhoz vezet.

Megengedhetetlen, hogy éppen az egészségügyben legyenek elbocsátások. Az amúgy is emberhiánnyal küszködő ágazatba nem elbocsátani, hanem felvenni kellene, nem a pénzt kellene kivonni, hanem a megfelelő működéshez forrásokat teremteni.

Félve kérdezzük az örökké optimista és folyton nagyot mondó fideszes kormányzattól: mi lesz az amúgy is hátrányos helyzetben lévő szabolcsi térség egészségügyi ellátásával, ha folytatódnak a csoportos leépítések, csökkennek a források? Hogyan tudja majd ellátni az alapvető szolgáltatásokat az EH, ha megválik a háttérszolgáltatásokat végző dolgozóktól? Nem fog megroppanni a teljes egészségügyi működtetés a térségben?

Az Orbán-kabinet kapkodása és rossz döntései nyomán az egészségügy agonizál, a munkahelyek száma stagnál. Ha a Fidesz-kormány szeretné megállítani a népesedés csökkenését és az egészségi állapot romlását, illetve valóban célja a hosszú távú munkahelyteremtés, akkor hallgasson az MSZP-re, és szétverés helyett erősítse az egészségügyet, a munkahelyek számának növekedését pedig az összes ágazatban minden lehetséges eszközzel támogassa!

Gúr Nándor,
az MSZP alelnöke,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke