MTI/mszp.hu | Belföld
2019. február 25. 23:08

Egészségügy, munkavállalók védelme, zajterhelés, mentőszolgálat

Ülésezett a Parlament.

Csökkenteni kell a repülőtér okozta zajterhelést

Tóth Csaba arra szólította fel a kormánypártokat, hogy csatlakozzanak határozati javaslatához, amely a ferihegyi repülőtér okozta zajterhelés csökkentését célozza. Emlékeztetett, a jövő nemzedékek szószólója is kérte a jogalkotókat egy a lakosság éjszakai nyugalmát garantáló rendszer kidolgozására. Hangsúlyozta, hogy több nagy repülőtéren - így Frankfurtban, New Yorkban - is bevezették az éjfél és hajnali öt óra közötti légtérzárat, és a főpolgármester is szükségesnek tartja, hogy éjszakára zárják be a repülőteret.

Mi történt az egyik visegrádi idősotthonból "kitett" lakókkal?

Korózs Lajos azt idézte fel, hogy a közelmúltban az egyik visegrádi idősotthonból "kitettek" három lakót, mert az intézmény szerint valótlan dolgokat állítottak a vizsgálódó ombudsman munkatársainak. Tudnak-e arról, mi lett a sorsa a három érintett idős embernek, zajlik-e vizsgálat az ügyben? - érdeklődött.

Mikor bővítik négysávosra a 81-es utat?

Korózs Lajos arra várt választ, hogy mikor bővítik négysávosra a "borzasztó állapotban" lévő 81-es számú utat, ahol az M1-es autópálya felújításával összefüggésben mind a forgalom, mind a balesetveszély nő.

Mit tesz a kormány, hogy a munkavállalók munkavédelmi pozíciói javuljanak?

Korózs Lajos arról beszélt, hogy a korábbi munkavédelmi főfelügyelőségek mára a kormányhivatalok főosztályai lettek. Rámutatott: a pénzügyi tárca januári adatai szerint 2018. szeptember 30-ig a hatóságok 13 316 munkáltatót ellenőriztek és a foglalkoztatók 70 százalékánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket, továbbra is a fekete foglalkoztatás az egyik leggyakoribb jogsértés.

Az első háromnegyed évben 10 701 munkáltató ellenőriztek, ami 7 hét százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakánál, de a munkáltatók több mint 74 százalékánál volt munkavédelmi szabálytalanság. Ugyanebben a vizsgálatban 154 súlyos munka balesetet jelentettek, közte 67 halálos, 38 életveszélyes, 37 súlyos csonkolásos eset volt. Azt kérdezte, mit kívánnak tenni, hogy a munkavállalók munkavédelmi pozíciói javuljanak?

Alakítsák át a szemétszállítás rendszerét!

Molnár Gyula, aki a szemétszállítás átalakítását bírálta, azt kérte, hogy alakítsák át centralizált rendszert, mert az nem működik.

Mi történt a mentőszolgálatnál?

Korózs Lajos annak a 17 éves fiatalnak a halálesetét elevenítette fel, akihez a múlt héten későn érkezett ki a mentő a fővárosi Nyugati térre. Rögzítette: nem a gépkocsivezető, nem az orvos, a mentőtiszt vagy a személyzet a hibás, hanem az irányítás, a rendszer a hibás. Mi történt? - tette fel a kérdést.

Viszonválaszában kijelentette azt is, hogy az emberi erőforrások miniszterének mennie kell.