MTI/mszp.hu | Belföld | egészségügy nyugdíj oktatás
2019. március 11. 23:32

Egészségügy, oktatás, nyugdíj

Egészségügy, oktatás, nyugdíj
Ülésezett a Parlament.

Nem fog több gyermek születni

Korózs Lajos a kormány családpolitikai intézkedéseit bírálta. Szerint az intézkedések hatására csak hamarabb fognak megszületni a gyermekek, de nem fog több gyermek születni. Hozzátette: nemcsak a gyerekek megszületését kellene támogatni, hanem felnevelésüket is, a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben kellene biztosítani a szolgáltatásokat. Közölte, a jegybank szerint a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a családok egy százaléka tudja igénybe venni. Azt firtatta, azokat a családokat miért nem támogatják, ahol a szülők élettársak, illetve miért nem támogatják nagyobb mértékben az egyszülős családokat. Szerinte az a jó családpolitika, amely a lehető legtöbb gyermeknek azonos támogatást nyújt, míg az alsó társadalmi osztályba tartozóknak többet.

 

Mit kívánnak tenni a zuglói Móra Ferenc Általános Iskola ügyében?

Tóth Csaba az iránt érdeklődött mit kívánnak tenni a zuglói Móra Ferenc Általános Iskola körül kialakult helyzet rendezésre érdekében. Rámutatott: két és fél éve nincs kinevezett igazgató, annak ellenére, hogy öt pályázati ciklust bonyolítottak le. A szülők a gyerekeket elviszik és a pedagógusok is lassan távoznak az iskolából - közölte.

 

Mi lesz a dél-pesti Kiserdő sorsa?

A főváros egyik jelentős zöld felülete, a dél-pesti Kiserdő sorsáról érdeklődött a Miniszterelnökséget vezető minisztertől Hiller István. Elmondta: a térségbe tervezett új Duna-híd levezetője, bekötő útjai érinthetik a határ út mentén fekvő területet, a korábbi tervek alapján részben vagy egészben fel is számolhatták volna ezt az erdőt.

 

Magasabb támogatás jár az amputációért mint az érműtétért

Szabó Sándor kudarcnak nevezte a Fidesz egészségügyi kormányzását. Rámutatott: Magyarországon arányosan két és félszer annyi az amputálások száma, mint az uniós átlag. Rémálomnak nevezte, hogy az amputációért többet fizet a biztosító, mint egy érműtétért, amellyel megmenthető lenne a végtag.

 

Az EMMI nem adott megfelelő választ

Korózs Lajos arra emlékeztetett, hogy korábban írásbeli kérdéseket tett fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amelyben az OECD által javasolt nyugdíjintézkedések bevezetésének lehetőségéről érdeklődött. A képviselő kifogásolta, hogy az írásbeli válasz nem a kérdéseire felelt.

 

Mikor kerül a kormány elé az egészségügyi program?

Korózs Lajos azt firtatta, mikor kerül a kormány elé az emberi erőforrások minisztere által kidolgozott, 1500 milliárd forintba kerülő egészségügyi program, amelynek része egy népegészségügyi program, egy új nemzeti rákellenes stratégia és az alapellátás rendbe tétele. Lesz-e rá forrás? - kérdezte. Kitért arra, hogy amikor nem a Fidesz kormányzott Magyarországon egyetlenegy kórházi osztályt nem zártak be azért, mert nem volt elég orvos. Most egymás után érkeznek erről hírek - tette hozzá.