MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2015. május 11. 17:53

Egészségügyi demonstráció előtt - Országgyűlés

Hitelminősítők, egészségügy, devizahitelesek, szociális ellátás, ápolók és vasárnapi boltzár Balatonon is. Ülésezett a parlament.

A hitelminősítők továbbra is bóvlikategóriában tartják az országot

Burány Sándor azt tette szóvá, hogy a nemzetgazdasági miniszter nem beszélt arról, a hitelminősítők továbbra is bóvlikategóriában tartják Magyarországot. Beszélt arról is, hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb a vállalkozói kedv, és itt szűnt meg a legtöbb kis- és közepesvállalkozás. A politikus szerint az adósságállomány csökkentésében sem annyira sikeres a kormány, érdemben nem csökkent az adósságállomány, és erre a Költségvetési Tanács is felhívta figyelmet. Azt is hiányolta, a miniszter nem beszélt arról, hogy terjed a dolgozói szegénység a kormány adópolitikája miatt.

Több pénz kell az egészségügynek!

Tukacs István bírálta, hogy a szakdolgozók és orvosok elvándorlása nem áll meg, s ahelyett, hogy megszűnne a hálapénz, törvényes lesz. Értékelése szerint ha a várólisták csökkentése csak pénzkérdés, akkor többet kellett volna fordítani rá. Az ellenzéki politikus szóvá tette, hogy egy egyszerű diagnosztikai vizsgálatra is hónapokat kell várni, s súlyos tévedésnek nevezte, hogy a személyi jövedelemadó csökkentése javít az egészségügyi dolgozók helyzetén. Azt mondta: hosszú távra kell megállapodni az érintettekkel.

Adnak érdemi megoldást a devizahiteleseknek?

Az interpellációk sorát kezdő Burány Sándor azt mondta, hogy a devizahitelesek ezekben a napokban kapták kézhez az elszámolásról szóló tájékoztatót, amelyet gyakran felháborodás kísért. Sokan nem értik, hogy hogyan jöttek ki a velük közölt számok, de az még inkább magyarázatra szorult, hogy a hitelesek még az elszámolás után is nagyon sok pénzzel tartoznak bankjuknak. A politikus azt mondta, a kormányzat felkorbácsolta a várakozásokat, egy felelőtlen kommunikációs kampánnyal, amelyben a törlesztőrészletek 20-30 százalékos mérséklődését ígérték, de ennek a fele sem igaz. A politikus azt is kijelentette, az elszámolásokból látszik, hogy a devizahiteleseket 2010-ben a jelenlegi kormánypártok "tették lejtőre". Tervezi-e a kormány, hogy érdemi megoldást kínáljon a devizahiteleseknek vagy sorsukra hagyja őket? - kérdezte.

Több ezer ember maradhat szociális ellátás nélkül

Korózs Lajos szerint a segélyezési rendszer átalakítása súlyos helyzetbe hozott sok százezer nehéz sorsú családot. Kitért a lakásfenntartási támogatás, a betegek, idősek támogatását segítő méltányossági közgyógyellátás megszüntetésére, és azt mondta: az önkormányzati segély 850 ezer esetben segítette a rászorulókat. Az önkormányzatok képtelenek saját forrásból - illetve az alacsony állami támogatásból - megfelelő szinten biztosítani a fentiek helyébe lépett juttatásokat. Számos településen olyan összegre csökkentek az ellátások, amelyek nem tudnak érdemi segítséget nyújtani - mondta, majd szóvá tette, hogy a brókerbotrányok áldozatainak kárpótlására jut forrás. Miért nem kárpótolják a családokat is, akik a segélyezés átalakításának károsultjai? - kérdezte.

Kifizetik-e az ápolók túlmunkáját?

Szakács László az ápolók túlóradíjának elmaradásáról beszélt. Szerinte hiába vállalnak túlórát, nem tudják eltartani családjukat, holott túlmunkájuk nélkül nem lehetnek az egészségügyi ellátás biztonságát szavatolni, azt mégsem fizetik ki nekik - sérelmezte. Kifizetik-e a túlórákat?- kérdezte.

Miért nem fizethetnek kevesebbet a távhőért a miskolciak?

Varga László azt mondta, hogy Miskolcon, még a szocialista városvezetés alatt elindítottak egy geotermikus projektet, amelyet végül 2013-ban adtak át. A helyi hőszolgáltató az országban egyedülálló módon négy különféle megújuló energiát hasznosít a távfűtéshez, a szükséges hő több mint negyven százalékát így állítják elő. Ez viszont nem jelenik meg a helyiek távhőszámlájában, ugyanis az hatósági áras, a miniszteri rendeletben pedig nem veszik figyelembe, hogy ennek a távhőnek olcsóbb az előállítása - hangsúlyozta.

Miért vertek át mindenkit?

Heringes Anita azt mondta, a kormány és a kormánypárti politikusok becsapták a hinni akaró hiteleseket. Szavai szerint egy átlagos, 2008 nyarán felvett, tízéves, svájci frank alapú autóhitel törlesztőrészlete akkor 36 ezer forint volt, ami most közel 110 ezer forint. Az egyik hitelesnek küldött elszámolás alapján a törlesztőrészlet havonta 233 forinttal fog csökkenni, mert a bank szerint ennyi a tisztességtelenül felszámolt összeg - tette hozzá.

Hogyan akarja megakadályozni, hogy a korrupció és a bénázás tönkre tegye a Balatont?

Harangozó Gábor a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban azt kérdezte, miért nem adnak felmentést a Balatonnak az intézkedés alól, mert szerinte az hatalmas károkat okoz turizmusban. Szóvá tette azt is, hogy Balatonvilágoson egy magáncég ingatlanán alkalmatlan tárolási körülmények között, elviselhetetlen bűzt árasztva hatalmas szemétkupacok halmozódtak fel. Hozzátette: egy vizsgálat szerint ez tűzveszélyes, közegészségügyi problémákat okozhat, a felszín alatti vizekre és így a Balatonra is veszélyt jelent.