mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. július 04. 21:01

Egészségügyi feladatokról egyeztetett Ujhelyi István és Pintér Sándor

Egészségügyi feladatokról egyeztetett Ujhelyi István és Pintér Sándor
Közvetlenül a kormányalakítás után jeleztem, hogy egyik első dolgom lesz bekopogtatni az egészségügyért felelős új kormánytaghoz, hogy az Európai Parlament szakbizottságának tagjaként egyeztessek vele a Magyarországot érintő egészségügyi kérdésekről és javaslatokról.

Annak ellenére, hogy ellenzéki politikusként határozottan kritikus és elégedetlen vagyok a Fidesz-kormány politikájával, az Európai Unióhoz való viszonyával és hatalomgyakorlásával, a nemzeti érdek hatékony európai érvényesítése érdekében bizonyos ügyekben meg kell tudnunk keresni a lehetséges kompromisszumokat. Ezért kezdeményeztem találkozót Pintér Sándor belügyminiszterrel, akivel – mint a terület felelősével – az egészségügyi ágazat európai vonatkozású kérdéseit és ehhez kapcsolódó javaslataimat egyeztettük a mai napon.

Négypontos feljegyzést adtam át a tárcavezetőnek, ebben többek között arra hívtam fel a figyelmét, hogy az Európai Unió jövőjéről szóló nemzetközi konferenciasorozat egyik legfontosabb, többségi megállapítása azt volt, hogy bizonyos tagállami hatásköröket – ilyen jelenleg az egészségügy – részben felül kell vizsgálni és több uniós koordinációt, illetve összeurópai befolyást kell biztosítani a hatékonyság és a jobb minőségű ellátás biztosítása érdekében. Ehhez kapcsolódóan szorgalmaztam, hogy a kormány mutasson nyitottságot és támogassa a részben általam kezdeményezett Európai Egészségügyi Unió minél szélesebb körű megvalósítását, például az egészségügyi ellátórendszerek minőségi minimum-követelményeinek kialakítását és annak uniós szintű, kötelező betartatását.

Kiemelten fontos kérdésnek neveztem az egyeztetés során, hogy a magyar kormány milyen célok mentén és milyen módon akarja felhasználni – a jelenleg jogállamisági problémák miatt befagyott – többmilliárdos egészségügyi uniós különprogram forrásait és hajlandó-e ehhez kapcsolódóan a helyreállítási alapról szóló nemzeti terv módosítására. Egyértelművé tettem Pintér Sándor miniszter számára, hogy az Európai Parlament magyar képviselőjeként kiemelten fontosnak tartom, hogy a kormányzat prioritásként kezelje a mentális jólét megerősítését és ehhez kapcsolódó programok, nemzeti stratégiák megalkotását; valamint a már elkészült és kapcsolódó kormányzati anyagok mielőbbi nyilvánosságra hozatalát.

A négypontos feljegyzésben felhívtam a miniszter figyelmét arra is, hogy a korábbi egészségügyi kormányzat tudatosan és legtöbb esetben törvényellenesen tartott vissza közérdekű adatokat, ami súlyosan rombolja az ágazat irányításába vetett bizalmat. Azt is szorgalmaztam Pintér Sándornál, hogy mielőbb vizsgálja felül az elmúlt évek egészségügyi eszközbeszerzéseinek körülményeit, különösképpen a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Kórházi Főigazgatóság által kötött vakcina-, illetve covid-teszt szerződéseket, miután semmiképpen sem tartható, hogy egy társadalmilag kiemelt és alapvető bizalmi viszonyra épülő ellátási ágazat kapcsán vezetői alkalmatlanság, tudatos vagy vétlen törvénysértés, esetleg a korrupció legkisebb lehetősége is felmerüljön.

A belügyminiszterrel folytatott beszélgetés egy korrekt, szakmai egyeztetés volt, politikai fennhangok nélkül. Egy normális európai országban így kellene működnie.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az EP közegészségügyi bizottságának tagja

Budapest – 2022.07.04.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21