MTI/mszp.hu | Belföld, Külföld | országgyűlés parlament
2018. július 03. 09:52

Egészségügyi költségvetés, gyenge forint, túlárazott szerződések

Egészségügyi költségvetés, gyenge forint, túlárazott szerződések
Ülésezett a Parlament.

Az MSZP önálló egészségügyi költségvetést nyújt be

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője a Semmelweis-nap alkalmából megköszönte az egészségügyben dolgozók munkáját és arról beszélt, katasztrofális állapotok vannak az ágazatban, a dolgozók nagy lelki és fizikai terhelés mellett végzik munkájukat és kritikus létszámhiány. A kórházi fertőzésekkel kapcsolatban megjegyezte: meglehetősen abszurd éppen a Semmelweis-napon a kézmosás fontosságát hangsúlyozó kampányt indítani, ezzel ugyanis azt ismeri el a minisztérium, hogy 200 év után sem képes megfelelő kézfertőtlenítő eszközöket biztosítani az egészségügyi intézményekben. Közölte: az MSZP önálló egészségügyi költségvetési csomagot nyújtott be az egészségügy finanszírozásának javítása és a rendszerszintű problémák kezelése érdekében.

Lát tennivalót a kormány a Dózsa György utcai iskola ügyében?

Hiszékeny Dezső a budapesti Dózsa György utcai ének-zene és testnevelés tagozatos általános iskolában történteket idézte fel. Az intézményben sajtóhírek szerint áprilisban gyermekbántalmazás történt, valamint az iskolaigazgató rendőrt hívott egy 13 éves diákjára. Szerinte ugyanis a diák egy felelősségre vonás után rátámadt és bántalmazta az irodájában. A mentők megvizsgálták a gyermeket is, majd született egy rendőrségi feljelentés, a rendőrség tájékoztatása szerint büntetőeljárást folytatnak kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény gyanúja miatt - mondta, hozzátéve: a tankerületi központnak nincs hivatalosan tudomása a történtekről. Az igazgató a helyén ül, a hangját nem hallani, nincs mondanivalója, és ez így van 12 hete. Az igazgató állítólag korábban is ütött meg gyermeket - jegyezte meg a szocialista politikus, hozzátéve: a tanárok és gyermekek egyaránt menekülnek az iskolából. Lenne valami tennivalójuk az iskolában? - kérdezte. 

Börtönt kért az ügyészség az Orbán-kormány "házi média- és reklámbeszállítójára"

Harangozó Tamás elmondta, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért az ügyészség Kuna Tiborra, akit az Orbán-kormány "házi média- és reklámbeszállítójaként" emlegetett. Megjegyezte, a Kuna Tibor a Fidesznek köszönhetően a száz leggazdagabb magyar közé is bekerült több mint 12 milliárd forintos vagyonával. Emlékeztetett arra, hogy Kuna cégei tízmilliárdos kommunikációs és egyéb szerződéseket kötöttek a Szerencsejáték Zrt.-vel, és a vizes vb szervezésében is részt vettek. Az ellenzéki politikus szerint túlárazott szerződésekről van szó és Kuna Tibor azt is el akarta lopni, amit adóként be kellett volna fizetnie.

Beavatkozik-e a jegybank a forintárfolyamba?

Burány Sándor is a forintárfolyamról beszélt, kiemelve, gyengébb a forint az euróhoz képest, mint volt a pénzügyi világválság idején. Szerinte a hétfőn bejelentett benzináremelés is a gyenge forinttal függ össze. Az ilyen mértékű forintgyengülés a pénzügyi stabilitást is veszélyezteti, a jegybanknak pedig ezért is van felelőssége - mutatott rá, azt kérdezve: beavatkozik-e a jegybank az árfolyamba kommunikációval vagy monetáris eszközökkel, azaz kamatemeléssel.

Hogyan növelnék a szociális intézmények férőhelyeinek számát?

Korózs Lajos arra kérdezett rá, mit tesz a kormányzat azért, hogy rövidítse a szociális intézmények várólistáját? Több mint harmincezren állnak sorba, hogy bekerülhessenek valamilyen ellátóhelyre, legtöbben bentlakásos idősotthonba - mutatott rá.

Számunkra az Uniós kapcsolatok mindig fontosabbak lesznek

Gurmai Zita frakciója támogatásáról biztosította az előterjesztést, de megjegyezte, hogy számukra az uniós kapcsolatok mindig fontosabbak lesznek. A magyar-kazah gazdasági együttműködésen lát még javítanivalót - jegyezte meg.

Az unió és tagállamai, valamint Mongólia közötti partnerségi és együttműködési keretmegállapodáshoz, a Horvát Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásának figyelembevétele céljából készült jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló előterjesztés bizottsági jelentésének vitájában Gurmai Zita biztosította az előterjesztőt, hogy frakciója (MSZP) támogatni fogja a javaslat elfogadását. Az Orbán-kormány miatt nem születik több gyerek

Gurmai Zita az alacsony születésszámmal összefüggésben bírálta a kormányt.