Égetné Orbán mellét a Kossuth-címer

Mostantól középre nyit a korábban baloldali gyökereit kereső MSZP, mivel gazdasági programjához szélesebb támogatottságot szeretne szerezni. Ezt Mesterházy Attila mondta a 168ora.hu-nak. A szocialisták elnöke szerint Orbán érdeke, hogy az ellenzék ne találjon egymásra.

- „1956 még mindig itt kísért, hiszen az MSZP továbbra is a magyar politikai élet szereplője.” Ezt Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke mondta Szentesen. Szerinte a szocialista pártot felelősség terheli ’56 miatt.

– Ezek a mondatok jól jelképezik a két politikai kultúra közötti különbséget. Ilyen alapon azt is lehet mondani, hogy jobboldali politikai alakulatok sodorták világháborúba az országot.

- Értelmetlen lenne.

– Erre utalok én is. Ezért nem mondjuk azt, hogy a Fidesznek nincs helye a politikai életben. Olyan politikai kultúrában hiszek, amelyben nem eltörölni akarjuk, hanem politikai ellenfélnek tekintjük egymást, akivel a demokratikus keretrendszerben versenyezni lehet. Úgy tűnik, a Fidesz és Kósa Lajos másban hisz.

- Ünnepi beszédében üzent az Orbán híveknek is: „Kelet és nyugat, önkény és demokrácia, téveszmék és remény között kell választani. Ma még mindenki szabadon dönthet ezek között”. Az eddig balra húzó MSZP, mostantól középre nyit?

– Korábban világosan elmondtuk, hogy egy nagy vereséget elszenvedő pártnak először újra rá kell találnia saját értékeire. Magától értetődik, hogy amikor az MSZP eljut idáig, elkészíti progresszív programját, akkor tervei mögé szélesebb támogatottságot keres.

- Vagyis a nyitásnak most jött el az ideje.

– Igen. Egy az ország, egy a nemzet. Gazdaságpolitikai fordulatra nemcsak a baloldali emberek, hanem az egész Magyarország érdekében van szükség.

- Üzent a Milla tüntetés résztvevőinek is: „ma az apátia és a félelem a hatalom legfőbb fegyvere. Nem a demokraták között kell ellenfelet kreálni és találni”.

– Ez mindazoknak szólt, akik nem látják mi a legfőbb cél, mi Magyarország igazi problémája. Orbán Viktor hátradől a székében és mosolyog, ha azt hallja, hogy a demokraták a soraikból éppen kiket, miért akarnak kirekeszteni. A széthúzás az ő érdeke. Az orbáni forgatókönyvhöz nem adom a nevemet.

- Ezért nem mennek el a Milla tüntetésre? Úgy érzi, az MSZP-t kirekesztették a körből?

– Miért ne mennénk? Ha tud idézni tőlem egy olyan mondatot, amellyel bárkit arra biztattam volna, hogy ne vegyen részt a demonstráción, akkor fizetek egy sört. Jónak tartom, ha egy új egyesület jelenik meg a színen, ha programot írnak, jelölteket állítanak. Régóta mondom, hogy először az elképzeléseinket kell egyeztetnünk. Ezért kértem a többi ellenzéki szervezettől, hogy mondják el véleményüket a gazdasági programunkról. Szomorúan hallottam, hogy terveinket az LMP olvasatlanul elutasította. Ehhez képest a demokratikus normák helyreállításáról szóló javaslataikat én elolvastam, és azokat jónak tartom. Hozzátesszük majd a mi ötleteinket is.

- Azt javasolta, hogy az új Magyar Köztársaság megjelenéséig mindenki tűzze ki hajtókájára a Kossuth címert. Ez a a Fidesz 2002-es kokárdás akciójára emlékeztet. Félő, hogy a kettészakítottság ettől még mélyebb lesz.

– Akkor Orbánék pártja kisajátította a trikolórt, nemzeti szimbólumunkat. Ezzel szemben én arra kérem a jobb és baloldali demokratákat egyaránt, hogy a szabadság, a demokrácia, a köztársaság szimbólumát viseljék a ruhájukon. Ez nem kirekesztés. Csak Orbán Viktornak nem javaslom ezt, mert a jelvény égetné a mellét.

http://www.168ora.hu/itthon/mesterhazy-attila-oktober-23-mszp-ellenzek-104544.html