MTI/mszp.hu
2012. február 26. 14:49

Égető gondok a fővárosban

Jelentősen csökkenhet a budapestiek biztonságérzete a fővárosi tűzoltóságok állami irányítás alá kerülésével, hiszen azáltal kevesebb lesz a fecskendővel ellátott készenléti tűzoltóautó és a tartalékjármű is.

Harangozó Tamás, a szocialista párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója "életveszélyesen", kizárólag a "pénzkivonás" elvét szem előtt tartva alakítja át a megszűnő önkormányzati tűzoltóságokat és a katasztrófavédelmet. Mint mondta, a legnagyobb forráskivonás a fővárosban történik, ahol tizenhétről nyolcra csökken a tartalékjárművek száma, emellett Csepelen, valamint a II. és a XXII. kerületben, továbbá a belvárosban egyetlen fecskendős tűzoltóautó marad készenlétben.
    
A szocialista politikus azt kérdezte, ki vállalja majd a felelősséget, ha az oltás azért nem kezdődhet el időben, mert ezek a járművek valamilyen okból nem állnak rendelkezésre, és mellettük nincs egy másik készenlétben. Kiemelte: akár az is emberéletet követelhet, hogy a XVII. kerületből kivonják az egyetlen magasból is menteni képes, kosaras tűzoltóautót, egy paneltűznél így ugyanis csak Kőbányáról érkezhet segítség, ami akár késői is lehet.
    
Harangozó Tamás felrótta, hogy a tűzoltóságtól és a katasztrófavédelemtől 1.600 alkalmazottat küldenek el, amivel csökkenhet például a fővárosi ügyeleti központ létszáma is.
    
Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője a kormány "ostoba és kártékony" politikáját tette felelőssé a fővárosi tűzoltóság leépítéséért, amivel szerinte Budapest utolsó olyan szakterülete szenved kárt, amelyben a város lakosai eddig maradéktalanul megbízhattak. Hangsúlyozta: a szocialisták ezért egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a Fővárosi Közgyűlés következő, szerdai ülésén, annak tisztázására, mekkora veszteséget okoz Budapestnek a tűzoltóságok átalakítása.