mszp.hu | Belföld
2021. január 23. 14:47

Égető, hogy végre mentőcsomagot kapjon az oktatás és a teljes magyar kultúra!

Égető, hogy végre mentőcsomagot kapjon az oktatás és a teljes magyar kultúra!
A gazdasági problémák nem függetlenek az oktatás, a közművelődés, a legszélesebb értelemben vett kultúra aláaknázásától – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Mivel a többi európai ország időben meghozta a kellő intézkedéseket, és nem mérte szűkmarkúan a gazdaság, a vállalkozások és a családok támogatását, mint ahogy Magyarország, nekik nincsenek most olyan rossz mutatóik, mint nekünk. Tessék megnézni a halálozási mutatókat, és hogy milyen állapotban vannak a KKV-k: bizony nincs már kapacitása se pufferzónája Magyarországnak, hogy megvárja azt a Pfizer-BioNTechet, ami egyébként érkezni fog Magyarországra” – jellemezte Kunhalmi az aktuális egészségügyi-gazdasági problémákat, melyek az oktatási-kulturális szférát is érintik.

Elmondta, reméli, hogy meghallotta a miniszterelnök pártja kérését, hogy külön az érettségizőkre figyeljenek oda, mert nem tudnak csak az online keretek között normálisan felkészülni. „A pedagógusokat is a szociális dolgozókkal együtt kéne oltani, az MSZP ezt kérte, hiszen rengetegen vesznek részt a tanárok-pedagógusok közül az érettségiztetésben, a folyosófelügyeletben, a gyerekfelügyeletben – rájuk is gondolni kell.

„Innen is kérjük Maruzsa államtitkár urat, hogy segítse végre az oktatást abban, hogy ne csak online jussanak be az érettségizők a tanárokhoz, hanem személyes órák is legyenek. Petíció is indult, sokan aláírták azt, hogy legyen érettségi, de segítsék az online felkészülés mellett a hagyományos felkészülést is” – hívta fel a figyelmet.

A szocialista politikus emlékeztetett, szélesebb körben a kultúrában ma súlyos kormányzati rombolás folyik. „A kormány csatatérré tette a kultúrát, és mi borzasztó szomorúak vagyunk azért, hogy ma egy hegedűművésznek, egy popzenésznek, egy költőnek, így írónak, egy néptáncosnak, vagy akár a közművelődés területén dolgozóknak – hiszen ők mind a magyar kultúrát ápolják, szépítik, őrzik és terjesztik a jövőnek – ma politikai állásfoglalást kell sokszor tenniük azért, hogy egyáltalán túléljenek”.

Kunhalmi Ágnes közölte, a magyar kultúra számára is egy átfogó, kiegyensúlyozott, politikamentes mentőcsomagot kell biztosítani. „Más országokban ez sikerült! A kis- és középvállalkozóknak például – és a kultúra területén is rengeteg vállalkozó van – a bérek 80%-át kifizették, az álláskeresési támogatást meghosszabbították és pénzhez juttatták őket azért, hogy a belső, hazai keresletek ne csökkenjenek.

Az elmúlt napokban, hetekben, hónapokban elmondtuk százezerszer, hogy mit kell csinálni” – hangsúlyozta az MSZP társelnöke.

Kapcsolódó párttagok