mszp.hu | Belföld
2024. február 15. 11:54

Egy autoriter rendszerben az ellenzéki pártoknak együtt kell működnie

Egy autoriter rendszerben az ellenzéki pártoknak együtt kell működnie
Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke legújabb interjújában Antal Attila jogász, politológussal beszélgetett az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon történő ellenzéki együttműködés fontosságáról.
Az MSZP aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy az ellenzéki pártok működjenek együtt, hiszen a 2024. évi választásokon közös indulással a demokratikus ellenzék legyőzheti a Fideszt!
 
Kunhalmi Ágnes arról kérdezte Antal Attilát, hogy milyen szempontok alapján döntött az MSZP kezdeményezésének támogatása mellett. 
A politológus, egyetemi oktató elmondta, hogy egy normális politikai életben, egy demokráciában, pont az önkormányzati és az EP választás lenne az, ahol a különböző pártok megmutathatnák az egymástól eltérő programjukat, azonban jelenleg egy autoriter rendszerben élünk. 
 
„Egy autoriter berendezkedésben nagyon sok szempontból mondatjuk azt, hogy az ellenzéki pártok együttműködésre determináltak, együttműködési kényszer van. Ezt a kényszert bizony az Orbán-rendszer hegemóniája és mérhetetlen centralizmusa állította elő” – fogalmazott Antal Attila. 
 
Az ellenzéki pártok együttműködésére szakmai, hatalompolitikai célokból van szükség. Az összefogásra egyfajta eszközként kell tekinteni, amely például a legutóbbi önkormányzati választáson történt előrelépést is lehetővé tette. 
 
Az ellenzéki együttműködés tehát egy olyan demokratikus eszközrendszer, amely a közelgő választásokon bemutatásra kerülhetne. 
 
„Ha megnézzük az Orbán-rendszernek a morális, szakpolitikai állapotát, megnézzük az egészségügy, az oktatási rendszer helyzetét és megnézzük azt, hogy milyen feladathalmaz szakadt rá az önkormányzatokra, hogy lényegében a szociális háló utolsó végvárai az önkormányzatok, akkor bizony itt helyzet van” – érvelt Antal Attila. Egy ilyen helyzetet, pedig csak ellenzéki együttműködés esetén lehet helyretenni. 
 
„Ezért támogatom az MSZP-nek azt a kezdeményezését, hogy együtt induljanak az ellenzéki pártok az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon” – összegzett Antal Attila. 
 

Kapcsolódó párttagok