mszp.hu | Belföld | agrármutyi földeladás | Agrárgazdaság
2015. november 25. 13:43

Egy balatonnyi föld kerülhet külföldi kézbe

Már biztos, hogy Orbán Viktor és Lázár János hazudtak a magyar gazdáknak, amikor azt ígérték: amíg ők lesznek kormányon, külföldi Magyarországon nem vehet földet. Az elmúlt napok árverései bebizonyították: tőkeerős külföldi gazdák kezébe is kerülhetnek az árverésre kínált magyar állami földek. Ez történt Győrben és Kaposváron is.

Sajnos, igazunk lett abban, amire hetek óta figyelmeztetünk mindenkit. Abban, hogy az Orbán-kormány egyik legnagyobb hazugsága az, amikor azt hangoztatja: azért kell eladni a földeket, hogy azok ne kerülhessenek külföldi kézbe. A valóság az, hogy egy Balatonnyi, azaz 60 ezer hektár magyar termőföld kerülhet külföldi tulajdonba. Erre nem más a bizonyíték, mint az elmúlt napok árverései. Az pedig egészen elképesztő, hogy a kormány az anyagi haszonszerzésből elkövetett hazaárulása során az Európai Unióra hivatkozva engedi, hogy külföldiek földet vásárolhassanak.

Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal állítsa le az árveréseket, azonnal állítsa le a nemzeti földvagyon értékesítését, amíg a folyamat még visszafordítható! A nemzeti földvagyonnak közösségi tulajdonban kell maradnia, csak így tudja megakadályozni a kormány a külföldiek földvásárlását!

Beke Károly
országos elnökségi tag, Agrártagozat elnöke