2012. szeptember 14. 10:41

Egy biztos pont van: a bizonytalanság Heves megyében a közigazgatás átszervezésében

A Fidesz hatalmi céljai és nem a lakosság érdekei dominálnak Heves megyében a járások kialakításánál, a közigazgatás átszervezésénél, az önkormányzatok feladatainak leredukálásánál – kezdte Sós Tamás a pénteken Egerben Nagy Imrével közösen tartott sajtótájékoztatót.

Folyamatos a pénzkivonás, indokolatlan mértékű államosítás, centralizáció történik. A lakossági ügyintézés hátrányosan érinti, hiszen több utazással jár, több időbe és pénzbe kerül az ügyes-bajos dolgok intézése. A járások a központi politikai akarat végrehajtói lesznek, politikai kinevezett vezetőkkel, a Fidesz „kádertemetői” lesznek. Jelentős lesz a forráscsökkenés és az elbocsátás is. Két éve bizonytalanságban tartja az Orbán-kormány a - több évtizede bizonyított – közigazgatásban dolgozó szakembereket a folyamatos átszervezésekkel – tette hozzá.

Mint elhangzott, vannak olyan szervezeti egységek, pl.: a Heves Megyei Múzeumi Szervezet, melynek harmadik fenntartója lesz két év alatt. A megyei önkormányzat intézményfenntartó feladatainak felszámolása után, jelenleg az állam a „gazda”, és folyamatban van a városi önkormányzathoz való kerülés. Sós Tamás szerint nem csoda, hogy nehezen tudnak a mindennapi feladatokra koncentrálni az ott dolgozók. Az sem véletlen, hogy ilyen körülmények között két éve húzódik a szocialista kormány időszakában megítélt 1,7 milliárdos egri vári fejlesztés.

Egységesen indokolatlan valamennyi, jól működő önkormányzati iskola államosítása. Az iskolavárosoknál a helyi önkormányzatok tartalmi kérdésekbe nem fognak tudni beleszólni.

Várhatóan a köztisztviselők bére csökkenni fog. Nem látszik a forrás a költségvetésben, ill. a törvényi szabályozás is hiányos, ellentmondásos. A járásokról szólva Nagy Imre, a Heves Megyei Közgyűlés MSZP frakciójának vezetője elmondta, hogy a kormány „sikerpropagandájaként” elkönyvel járási rendszerben egy „szolgabírói” szintet kíván megvalósítani az Orbán-kormány, amely az önkormányzatiság átalakításának utolsó eleme. Megvalósult a centralizáció, a leépítés. Heves megyét is kiürítették, államosították a vagyont, feladatai nincsenek. Azt hangoztatták, hogy területfejlesztési feladatot kap a megye, ám az utóbbi fél évben semmilyen erre vonatkozó feladatot nem valósítottak meg.

A megyei frakcióvezető kiemelte, alapvető problémák vannak a járási rendszer kialakításával: pénzspórolás címszóval az önkormányzatoktól történik forráskivonás, csak a köztisztviselők foglalkoztatásához 10 milliárdos korrekció kellene a költségvetésben. Ebből következik, hogy legalább 10 ezer közszolgálati dolgozót bocsátanak el jövőre, hiszen 600 milliárdos jövő évi költségvetési hiány mellett, nem valósulhat meg ilyen módosítás.

A megyénként létrehozott úgynevezett kormányablakok sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen érdemi ügyeket nem tudnak itt elintézni az emberek, csupán útbaigazítási funkciót lát el, hogy hova, melyik hivatalhoz mehet a lakosság az aktuális ügyben. A járási hivatalok politikai szervezetek lesznek, pedig közigazgatási funkciót kellene, hogy ellássanak. Élükre politikusokat telepítenek – zárta Nagy Imre.