2012. április 06. 10:31

Egy csinovnyik halálára

Schmitt Pál lemondott. Nem magától tette, hanem azért, mert Orbán Viktor így döntött. Vagyis Schmitt ment, a rendszer maradt. Egy csinovnyik kimúlt a rendszerből és vele együtt eltávozott a cinikus, kisstílű szolgalelkűség szimbólumává váló köztársasági elnök is.

Az Orbán-kormánynak nagy felelőssége van abban, hogy idáig húzódott, idáig fajult Schmitt Pál plágiumügye. Ez nem csak a kormány pozícióját, megítélését rontotta itthon és a világban, hanem sajnos Magyarországét, a magyar tudományos életét is. Az okozott kár felbecsülhetetlen.

Jogosan mondta Mesterházy Attila április 2-án tartott sajtótájékoztatóján, hogy Schmitt Pál bukása az őt jelölő Orbán Viktor veresége, és hangsúlyozta, hogy az államfőt az emberek kényszerítették távozásra, noha az elmúlt napokban többször is úgy nyilatkozott, nincs szándékában lemondani. Az eset tanulsága, hogy "az orbáni rendszer legyőzhető".

Igaz, Orbán azonnal nekilátott új államfőt keresni. A hétfő reggeli rendkívüli frakcióülésen nyilvánvalóvá tette, hogy csakis tőle "jobbra álló elnököt" jelöl majd, szóba sem jöhet független elnök, nehogy az új államfő segítségével elkezdjék felpuhítani az alkotmányt. Háttér-információk szerint Kövér László, Áder János és Szájer József a legesélyesebb a posztra. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy Orbán Viktor nem akar olyan elnököt, „aki kifejezi a nemzet egységét”. A kormányfő ismét olyan pártkatonát akar a Sándor-palotába ültetni, aki a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja, és az alaptörvény bebetonozását segíti elő.

„ … és hogy fel ne támadjon!”

Bár a kormányzó pártok által elfogadott alaptörvény 78 főre emelte a jelöléshez szükséges alsó határt, s ezzel megfosztotta a demokratikus ellenzéket a jelölés jogától -ugyanis az MSZP a Jobbikkal ebben az ügyben sem tartja elképzelhetőnek az együttműködést- mégsem ülünk ölbe tett kézzel.

Mesterházy Attila és Tóbiás József április 3-ai közös sajtótájékoztatóján elhangzott: Az MSZP határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, rögzítve azokat a kritériumokat, amelyeket elvárásként fogalmaznak meg az új államfővel, illetve a tisztségre jelöltekkel szemben. Tóbiás József bejelentette, hogy a párt felvetéseiről újabb ötpárti egyeztetést kezdeményez.

Legfontosabb elvárásaink, hogy az államfőjelölt tartsa be a demokrácia írott és íratlan szabályait, támogassa az euroatlanti integrációt, valamint hogy szuverén, konszenzuskereső és -teremtő személyiség legyen, ne pártkatona. További elvárásként a szocialisták azt határozták meg, hogy a jelöltet ne egyedül Orbán Viktor válassza ki. Fontos szempont, hogy az új köztársasági elnök kifejezze a nemzet egységét, azaz köztiszteletben álló, pártok feletti, nemzetközileg elismert és feddhetetlen személyiség legyen. AZ ÚJ ÁLLAMFŐ NEM LEHET NARANCSOS PÁRTKATONA, NEM LEHET ORBÁN VIKTOR ÍRÓDEÁKJA!

Természetesen a jelölés ideje alatt a Magyar Szocialista párt a közismert elérhetőségein szívesen várja és továbbítja a választópolgárok javaslatait az államfő személyére.

Csák László
megyei elnökhelyettes