mszp.hu | Belföld
2024. március 21. 12:23

Egy ellenzéki közös listával meg lehet akadályozni, hogy a Fidesz visszavegye a fővárost

Egy ellenzéki közös listával meg lehet akadályozni, hogy a Fidesz visszavegye a fővárost
A főpolgármester-jelöltek versenyéről, a választási együttműködésről, az európai parlamenti választás tétjeiről, valamint az MSZP külkapcsolatairól is beszélt Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke az InfoRádió szerdai Aréna című műsorában.

Az MSZP a közelgő önkormányzati választásokon továbbra is Karácsony Gergelyt támogatja, hiszen a jelenlegi városvezetés sikeresen érvényesíti azokat a szociáldemokrata elveket is, mint a szolidaritás, illetve az igazságosságra való törekvés. Az MSZP ezért arra kéri a budapesti választópolgárokat is, hogy támogassák Karácsony Gergelyt és a jelenlegi fővárosi vezetést.Karácsony Gergely személyisége, szakmaisága, valamint a politikai teljesítménye is azt bizonyítja, hogy továbbra is szükség van rá ezen a poszton.

Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy a választókörzete is jó példa arra, hogy milyen fejlesztéseket hajtott végre a főváros az elmúlt években. Az MSZP országgyűlési képviselője példaként említette az 50-es villamos vonalának felújítását, valamint új alacsonypadlós szerelvények beszerzését, továbbá azt is, hogy a fővárosi városvezetés azon gondolkozik, hogy a panelházakban élőknek hogyan tudna a házfelújításához támogatást szerezni az unióból. A jelenlegi főpolgármester mellett szól az is, hogy sikerült jó kompromisszumot kötnie Lázár János miniszterrel a bérletek ügyében.

Az LMP jelölőszervezetként beállt Vitézy Dávid indulása mögé, az MSZP társelnöke szerint azonban nem szabad bedőlni ennek a trükknek, a mindenkori főpolgármesteri tisztség szakmai, politikai, városvezetői képességeket is megkövetel. Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, hogy Tarlós István korábbi főpolgármester egy interjúban úgy fogalmazott, hogy Vitézy Dávid személyében lényegében egy fideszes, illetve a kormánypárthoz közel álló jelölt áll a rajtvonalhoz.

Az MSZP régóta azt az álláspontot képviseli, hogy egy ellenzéki közös listával meg lehetne akadályozni, hogy a Fidesz visszavegye a fővárost. Kunhalmi Ágnes szerint a kormánypárt folyamatosan mérlegeli, hogy Szentkirályi Alexandrának vagy Vitézy Dávidnak kellene-e visszalépnie a másik javára. A szocialista politikus elmondta, hogy az ellenzéknek jó esélyei vannak a fővárosban, hiszen a kerületek döntő többségében tartja magát az ellenzék.A hivatalban lévő MSZP-s polgármestereknekminden esélye megvan a folytatásra, hiszen Tóth József, Horváth Csaba, Gajda Péter és Őrsi Gergely is magabiztos előnnyel vezet, még a legpesszimistább mérések szerint is jó esély van a győzelmükre.

Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, hogy Tüttő Kata, az MSZP főpolgármester-helyettese és EP-listavezetője elérte, hogy a főváros végre közvetlen uniós forrásokhoz is jusson, európai parlamenti képviselőként pedig azért is fog tudni lobbizni, hogy ne csak a főváros, hanem más települések is kaphassanak közvetlen forrásokat.

Az MSZP, a Párbeszéd és a DK jelezte, hogy Karácsony Gergely újraválasztását támogatják és egyetértenek abban, hogy közös listára van szükség a választásokon. Az ellenzéki pártok idáig még nem próbálták ki azt, hogy két választás között is tartósan együttműködjenek és építkezzenek, amelynek segítségével egy autoriter rendszerben is lehetne sikert elérni, ezért így kellene készülni az idei és a 2026-os választásokra is.

Az MSZP mindent meg fog tenni azért, hogy a választásokon Karácsony Gergely nyerjen és közgyűlési többséget szerezzen, valamint azért is, hogy a 2019-ben győztes ellenzéki városokban, kerületekben a jelöltek újrázni tudjanak, továbbámindent meg fog tenni annak érdekében is, hogy az EP-választásokon a Fidesznek kevesebb mandátuma legyen, mint most – fogalmazott Kunhalmi Ágnes. 

Egy autoriter rendszerben pedig széles összefogásra volna szükség a hatalommal szemben, hiszen ma nincsenek olyan állami intézmények sem, amelyek képesek ellentartani a mindenkori hatalomnak. A hazánk előtt álló kihívásokat pedig demokratikus körülmények között kellene megoldani, nem szabad hagyni, hogy a társadalom abban a tévhitben legyen, hogy csak egy autoriter vezető, illetve a jóléti rendszerek teljes leépítése kell ahhoz, hogy a hazánk előtt álló kihívásokat megoldjuk. Demokratikus és szociális Magyarországot kell felépíteni.  

Az uniós választások legfontosabb tétje, hogy Orbán és a szélsőjobboldali szövetségesei előre törhetnek-e Európában. Orbán szélsőséges szövetségesei a jóléti vívmányok leépítéséért küzdenek, amennyiben megerősödnek, akkor az komoly veszélyt jelenthet az európai minimálbérre, az európai nyugdíjra és az európai családi pótlékra is. A kormány jelenlegi politikája a többsebességes Európa koncepcióját is előre vetíti, amelynek következtében hazánk az unión belül is perifériára fog kerülni, ez pedig veszélyezteti a hazánknak járó uniós forrásokat is.

Az MSZP kongresszusra készül, amelyen a párt véglegesíti az európai parlamenti listáját, amelynek élén Tüttő Kata áll, de szerepel rajta Gurmai Zita és Andor László is, tehát az MSZP erős listával vág neki a választásoknak. Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, hogy az MSZP klasszikusan erős külpolitikai kapcsolatokkal rendelkezik, hiszen ez egy volt kormányzó párt, így nem véletlen, hogy ha egy magas rangú politikus hazánkba látogat, akkor a kormánynál megfutott tiszteletkörök után, az MSZP vezetőit és külügyeseit keresi. Az MSZP pedig ennek a felelőségnek a tudatában politizál.

Kapcsolódó párttagok