mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2022. január 31. 12:22

Egy év alatt közel 17 ezerrel csökkent az egészségügyben dolgozók száma

Meg kell állítani az egyre növekvő létszámhiányt!

Az elmúlt időszak megmutatta, mennyire fontos, hogy kellő számú és megfelelően képzett szakember legyen a kórházakban.

A KSH adatai szerint azonban Magyarországon a legnagyobb szükség idején közel 17 ezerrel csökkent az egészségügyi dolgozók száma. Ez egy újabb lesújtó statisztika, de sajnos nem meglepő, hiszen a Fidesz-kormány már a koronavírus megjelenése előtt is mostohán bánt a terület dolgozóival, akiknek a járvány ideje alatt még rosszabb lett a sorsuk.

Az egészségügy területén a már meglévő kritikus létszámhiány ellenére is áterőltette a Fidesz az új szolgálati jogviszonyt, amivel több ezer dolgozót üldözött el a teljesítőképessége határán levő magyar egészségügyből. Sőt a kormány még át is verte és meg is alázta a maradókat, mivel a szakdolgozóknak az új jogviszonyból fakadó szigorításokért nemhogy bérkompenzáció nem járt, de még fizetéscsökkenéssel is szembesülniük kellett.

Egy világjárvány alatt olyan döntéseket hozni, amelyek növelik a létszámhiányt az egészségügyben, nem egyszerűen hiba, hanem olyan bűn, amelynek következményei emberi életekben mérhető.

Az Egységben Magyarországért kiáll az egészségügyi dolgozók mellett, ezért a kormányváltást követően el fogja törölni az egészségügyi szolgálati jogviszonyt és újra önálló egészségügyi minisztériumot fog létrehozni. Bővíteni kell a szakdolgozók számát és javítani kell a munkájuk feltételeit. A szakdolgozók elvándorlásának és pályaelhagyásának megakadályozása érdekében olyan béremelést kell biztosítani valamennyi egészségügyi dolgozó számára, amely kifejezi megbecsülésüket és lehetővé teszi a tisztességes megélhetést.

MSZP

Bővebb információ: