mszp.hu | Belföld
2021. május 23. 21:12

Egy év múlva az új kormánnyal állhat helyre Magyarországon az egészségügy

Egy év múlva az új kormánnyal állhat helyre Magyarországon az egészségügy
Az MSZP „Kormányváltást! Korszakváltást!” programja hozzáértéssel, összefogással, kompetens miniszterrel és minisztériummal garantálja a fordulatot az egészségügyben.

A tönkretett egészségügy reformjához az egész társadalom számára hiteles, nyilvános és szakmai együttműködésre van szükség – emelte ki a párt Facebook oldalán közvetített szombati online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

„Hangzatosan bejelentették az egészségügy újraindítását, ám tervek nélkül. Kásler miniszter levelet írt az egészségügyi szakmai kollégium tagozatainak, elnökeinek, hogy írják össze a kapacitásra való javaslataikat. A fideszes kormány pedig úgy gondolta, hogy ehhez kevesebb, mint 4 nap elegendő. 11 év alatt hagyták szétesni az egészségügyet: eladósodott kórházak, orvos- és nővérhiány, valamint kilométerhosszú várólisták vannak; orvosok és ápolók ezreit üldözték el. Tervekre pedig szükség van, mert a beszámolók szerint senki sem tudja, hogyan lesz képes a rendszer ledolgozni a hatalmas várólistákat” – figyelmeztetett Bangóné.

Emlékeztetett, a beszámolók szerint a romló körülmények miatt nyártól a szakdolgozók további jelentős része hagyhatja el a pályát. „Eközben tudjuk, hogy Pintér belügyminiszter rendelkezésére áll egy terv az egészségügy átalakításáról, csak a közpénzből 350 millióért rendelt tanulmányt azonnal 10 évre titkosították! Teljesen érthetetlen, hogy erre miért volt szükség, hiszen a legalapvetőbb elvárás, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása nyilvánosan, szakmai szempontok alapján történjen meg. Ezért ezúton is felszólítjuk a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra a titkosított tanulmányt” – követelte a szocialista képviselőnő.

Hangsúlyozta, a Magyar Szocialista Párt továbbra is kiáll az egészségügyi dolgozók mellett. „Követeljük, hogy a kormány állítsa vissza a közalkalmazotti foglalkoztatást, továbbá felszólítjuk a kormányt, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az új jogviszony miatt távozott több ezer egészségügyi dolgozó minél hamarabb visszatérjen a rendszerbe”!

„Úgy gondoljuk, hogy mindenkinek hozzá kell jutnia az egységesen jó színvonalú egészségügyi ellátásokhoz függetlenül attól, hogy hol él és milyen a jövedelmi helyzete!” – ismertette pártja álláspontját a képviselőnő.

Elmondta, az MSZP kezdeményezi a „Kormányváltást! Korszakváltást!” című előválasztási programjában egy hatékony egészségügyi ellátórendszer létrehozását, amelyben az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló minisztérium és kompetens kormánytag felel. „Azt akarjuk, hogy ebben az országban mindenki hozzájusson a jó minőségű háziorvosi ellátáshoz, szűréshez, diagnosztikához, szakorvosi és kórházi ellátáshoz. Drasztikusan csökkentjük a várólisták hosszát, és minden egészségügyi dolgozó bérét növelni akarjuk úgy, hogy fejezze ki megbecsülésüket, és tegye lehetővé számukra a tisztességes megélhetést. 

Emellett pedig el fogjuk érni hogy többen járjanak orvosi egyetemre, megerősítjük a középfokú nővérképzést és kezdeményezzük, hogy minden járványügyi szűrővizsgálat ingyenes legyen” – jelentette be Bangóné Borbély Ildikó.

Kapcsolódó párttagok