mszp.hu | Belföld | Oktatás
2021. március 19. 01:26

Egy év online oktatás. Hogyan tovább?

Az egészség mindennél fontosabb, de az ország jövője múlik a jelenlegi diákokon, akik immár egy éve online oktatásba kényszerültek a járványhelyzet miatt. Csütörtöki online sajtótájékoztatóján Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője és oktatási szakpolitikusa mérleget vont az online oktatás egyéves tapasztalatairól.

Hiller István jelezte, összességében nemcsak kritikát lehet vagy kell megfogalmazni a kormány oktatáspolitikájával szemben hiszen a jelenlegi ellenzék is kormányzásra készül, ezért szeretnének inkább útmutatást adni a jövőre nézve.

Hangsúlyozta, az MSZP szakértelmével és javaslataival jelentős segítséget ajánl fel arra nézve, hogy a jelenlegi kormány hogyan ne rontsa tovább az oktatás helyzetét, illetve, hogy jövőre fordulat jöjjön, és az oktatás színvonala ismét felívelhessen Magyarországon.

A volt oktatási miniszter értékelésében kiemelte, egy év online oktatás után az eszközállomány, a tudáshoz való hozzáférés sajnos sokaknak még mindig problémát jelent. „Ahol hagyományosan is jobb volt a helyzet, Budapesten és a nagyvárosokban, ott a normálisnak mondható eszközellátottság és internet hozzáférés még javult is, ám ahol szegénység van, ott romlott. Az otthon tanuló diákság 20%-a, még egy év után sem fér hozzá a tudáshoz”.

„Mi azt mondjuk” – idézte az MSZP programját –, „hogy minden gyermeknek meg kell teremteni a hozzáférést az oktatáshoz, a tudáshoz” – jelezve, hogy a kormány az oktatási területen is elsikkasztotta a magyar adófizetők és az EU pénzét. „Hol van a digitális felkészülés az oktatásban? Hol van az a rengeteg program, amit olyan nagy dirrel-dúrral beharangoztak, és mégis a legnagyobb szükség idején itt tartunk?” – tette fel a kérdést.

Az ellenzék elsődleges feladatát kijelölve aláhúzta, „Nekünk olyan oktatáspolitikát kell csinálni, ami a szegénység és a területi ellátatlanság okozta különbségeket kiegyenlíti, mert minden gyermekben van tehetség! Ezért nekünk, a most következő új kormányzatnak, fontos feladatunk, hogy ezek az elmúlt időszakban nőtt különbségek csökkenjenek”.

Az MSZP politikusa ezzel összefüggésben hangsúlyozta, legkésőbb a jövő tanévben legalább az iskolatermek valóságában a megfelelő számítógépes és internetes alapellátottságot meg kell teremteni. Azonban az elmúlt bő év válsága és válságkezelése miatt kiesett alapkompetencia-fejlesztést minimum a következő tanévben kompenzálni kell majd. „Pótolni kell, meg kell erősíteni a kimaradt ismereteket, meg kell szilárdítani az alapot! A kormány tehát rögtön állítson fel olyan megfelelő szakmai teameket, amelyek elkészítik ennek a szakmai tervét” – követelte.

Az érettségizők tekintetében kiemelte, a diákok az ismert körülmények miatt nem tudtak a hagyományos színvonalon felkészülni. „Ezért azt javasoljuk, hogy ha tavaly az a döntés született, hogy a rendkívüli körülmények miatt csak írásbeli legyen, és ezt elfogadta a kormányzat, akkor idén is ezt valósítsa meg”!

„Az MSZP azt szeretné, hogy ha közösen tudnánk jó döntéseket hozni, szülők, pedagógusok és diákok a jövőről. Amikor a jövőről beszélünk, akkor mindig a fiatal nemzedékek jelenéről beszélünk, ha ezt megfelelően tudjuk előkészíteni, akkor biztosított a gyermekeink, az unokáink és az ország jövője! Ebben áll az oktatás és az oktatáspolitika és a döntés felelőssége, és ebben áll az, hogy a legmegfelelőbbeket tudjuk elmondani időben, a legtöbbeknek, minden magyarnak” – hangsúlyozta Hiller István.