Egy éves az európai polgári kezdeményezés

„Egy évvel a létrehozása után az európai polgári kezdeményezés alapvetően sikeresnek tekinthető, azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy a szervezőknek számos technikai akadállyal kell szembenézniük az aláírásgyűjtés során. A szabályok teljes körű felülvizsgálatát még korainak tartom, most elsősorban arra kell koncentrálnunk, hogy minél szélesebb körben tegyük ismertté ezt az uniós polgárságból fakadó kivételes lehetőséget” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő csütörtökön Strasbourgban, az európai polgári kezdeményezésről rendezett plenáris vitában.

Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet megalkotásában jelentéstevőként közreműködő képviselő szerint az eddig napvilágot látott kezdeményezések száma és az ezekben megfogalmazott célkitűzések optimizmusra adnak okot. Az első kezdeményezések során azonban a szervezők előre nem látott technikai nehézségekkel szembesültek, amelyet azonban részben sikerült megoldani, például az internetes aláírásgyűjtéshez szükséges szerverek Európai Bizottság általi biztosításával.
 
„Tisztában vagyok vele, hogy néhányan már most a rendelet módosítását sürgetik, ezt azonban még túl korainak tartom. Bízom benne, hogy – az első kezdeményezések tapasztalatai alapján – 2015-ben esedékes teljes körű felülvizsgálatot követően a folyamat még egyszerűbbé válik. De most mindenekelőtt az uniós intézmények és a tagállamok együttműködésére van szükség, annak érdekében, hogy minél több európai ismerkedhessen meg a lehetőséggel, hogy az európai polgári kezdeményezés révén közvetlenül is alakíthatják az európai együttműködést, Európa jövőjét” – hangsúlyozta Gurmai Zita.