mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2023. február 24. 11:23

Egy évvel ezelőtt támadta meg Oroszország Ukrajnát

Egy évvel ezelőtt támadta meg Oroszország Ukrajnát
Ma egy évvel ezelőtt 2022. február 24-én támadta meg Oroszország Ukrajnát. Az MSZP kezdettől fogva elítélte az orosz agressziót, egyértelműen állást foglalt a megtámadott ország mellett. Támogatott minden olyan lépést, amely a menekültek befogadására, illetőleg humanitárius segítségnyújtásra irányult.

Mindez azonban a Fidesz hazug propagandája ellenére nem jelenti azt, hogy a szocialisták háborúpártiak lennének. A többi ellenzéki párttal együtt az MSZP országgyűlési képviselői 2022. március 10-én megszavazták azt az országgyűlési politikai nyilatkozatot, amely szerint Magyarország nem küld katonákat és nem szállít fegyvereket Ukrajnába, illetőleg nem engedélyezi a magyar-ukrán határon keresztül történő fegyverszállítást. E téren a párt álláspontja változatlan maradt.

Az orosz agressziót azonban mégis meg kell fékezni. Az Európai Unió a szankciókban látja ennek az eszközét és nem a katonák küldésében. Folyamatos propagandája ellenére a kormány is megszavazott eddig minden szankciót, így azok támadása részéről teljesen hiteltelen. Az MSZP különös fontosságot tulajdonít annak, hogy a háború negatív gazdasági következményeitől megvédje a magyar társadalmat. Ezt is célozzák a megélhetési válság leküzdésére tett javaslatai, hiszen teljesen egyértelmű, hogy az emberek békét és biztonságot akarnak.

 A szocialisták is teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy az oroszok által kirobbantott háború súlyos áldozatokkal jár, ezért hívei a mielőbbi békének. A jelenlegi helyzetben azonban nyilvánvaló, hogy a közeljövőben sem fegyverszünetre, sem békekötésre nem nyílik lehetőség. Világos, hogy csak egy erős, egységes és határozott Európa járulhat hozzá igazán a konfliktus majdani lezárásához. A megegyezéshez nem az unió támadásán keresztül vezet az út.

Kunhalmi Ágnes

az MSZP társelnöke

Kapcsolódó párttagok