mszp.hu | Belföld
2022. június 27. 10:36

Egy huncut fillér nincs a költségvetésben rendvédelmi béremelésre

Egy huncut fillér nincs a költségvetésben rendvédelmi béremelésre
A kormány jövő évi költségvetési tervében „egy huncut fillér béremelésre jutó pénz nincs” a rendvédelmi területen – mondta Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön.

Ami látszik belőle, az pusztán „az eddig odaadottnak a szinten tartása”, illetve a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséből adódó automatikus emelések átvezetése – mondta.

Ez a puszta pozíciómegtartás nem javítja a rendvédelmi dolgozók életkörülményeit, hiszen eközben kétszámjegyű, élelmiszereknél pedig már több mint 20%-os az infláció – figyelmeztetett.

Így a rendőrök nem fognak elgondolkodni azon, hogy „összeszorítják a fogukat és nem mennek el mondjuk mosogatni Ausztriába”, vagy „targoncázni itt Pesten”, hanem maradnak rendőrök – részletezte a szocialista politikus.

Miután a felmondási tilalom feloldásával június első hetében 300 rendőr távozott a testülettől, megkérdezte a Parlamentben a miniszterelnököt, pontosan hányan adták be felmondásukat. De a helyette válaszoló politikai igazgatójának „vagy fogalma nincsen róla, (...) vagy nem akarta megmondani” – ismertette.

A haderőfejlesztésről Harangozó, a Parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke, azt mondta: „Jó lenne tudni meg látni, hogy pontosan mit és miért csinál a kormány. Ez még mindig nem nagyon látszik.”

A költségvetési tervből ugyanis konkrétumokat nem lehet megtudni, legfeljebb annyit, hogy „300 milliárd légiképesség-fejlesztésre”, vagy „kétszázvalahány milliárd szárazföldi egységek fejlesztésére”, „kedvencem az az ’egyéb fejlesztések és működési kiadások’, százvalahány milliárd forint” – sérelmezte.

A bizottság zárt és titkosított ülésén sem lehet megtudni, mire költi a kormány a pénzt, mert „körülbelül ezzel a konkrétsággal hozzák be oda is a beszerzéseket; holott azt kéne ott mondaniuk, hogy ilyen típusú, ilyen helikoptert, ennyi darabot veszünk, ennyiért” – sorolta.

„Ami szomorúbb sokkal: az elmúlt években kétszer 3 ezer milliárd forintnyi közbeszerzés alóli mentesítés ment már át a mi bizottságunkon” – mutatott rá.

Arra hívta fel a figyelmet: a világban nemcsak gazdasági, hanem biztonsági válság is van, „február 24-e óta megváltozott a világ, és soha nem lesz olyan, mint amiben eddig éltünk.” Magyarországnak is „kell, hogy a biztonságot tudjuk garantálni, nekünk is kell a haderőfejlesztés” – tette hozzá.

Szólt a német kormánykoalíciót vezető SPD berlini konferenciájáról, melyen meghívott volt, s amelyen az MSZP testvérpártja – mely a német szövetségi kancellárt és a védelmi minisztert is adja – ismertette saját „Korszakváltás” programját.

Mint mondta, a német baloldali és zöld koalíció lépett a német haderőfejlesztés érdekében, és „világossá tették, hogy Németországnak a meglévő, nem európai, hanem világszintű gazdasági nagyhatalmi státusa mellé a biztonsági szférában is lépni fognak”.

Rámutatott: ez „óriási változás”, hiszen „a II. világháború óta Németország és a fegyverkezés egy mondatban nem nagyon szerepelt”.

Mint mondta, örül, hogy az MSZP testvérpártjai e szempontból is képesek lépni, „és nem várják meg, amíg egy jobb- vagy egy szélsőjobboldali kormány, vagy kormányra törő erő áll ezzel elő”.

Kapcsolódó párttagok