mszp.hu | Belföld
2021. július 27. 14:07

Egy kizsigerelt társadalom jogosan várja el az új kormánytól a biztonságot

Egy kizsigerelt társadalom jogosan várja el az új kormánytól a biztonságot
Robbanásig nő a feszültség, és ez abból is érződik, hogy az egészségügyi szakdolgozók július 31-én, szombaton tartandó tüntetése mellet a közszféra mind több területe fejezi ki szolidaritását.

Bármiféle civil érdekérvényesítési kezdeményezést csírájában fojtana el a kormány, nem véletlen, hogy az egészségügyiek mellé az oktatási dolgozók több képviselete is határozottan csatlakozik – mondta el Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője, és Arató Gergely, a DK képviselője kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„Az egészségügyi dolgozók mindent megtesznek és csodálkozom, hogy még egyáltalán bemennek dolgozni. Most, a COVID után, rászabadultak a rendszerre az elmaradt kezelések, beteglátogatások, műtétek: brutális, ami zajlik egy-egy kórházban, és eleve azt kell mondanom, hogy nem tudták magukat a kórházi és egészségügyi dolgozók kipihenni a COVID után” – emlékeztetett Bangóné.

Jelezte, nem véletlen az egészségügyiek szombatra meghirdetett tüntetése, hiszen ágazati szinten kéne rendezni a helyzetüket. „Az első lépés, amit meg kellene tenni, hogy tényleg azt a megbecsült bért odaadni minden egészségügyi dolgozónak. (…) Nem rendezte a kormány a szakápolók, a műtősök bérét, és nagyon fontos lenne, hogy egyben kezeljék ezt, mert se a takarító nélkül, se a szakápoló nélkül, se a műtős nélkül nem működik a rendszer”.

„Több mint egy éve látjuk, hogy ezek az emberek min mennek keresztül. És persze van a másik oldal, a betegek, akik türelmetlenek, mert egy éve elmaradtak azok a kezelések, amik nagyon fontosak lennének az állampolgároknak. Ráadásul, most még van egy félelmünk, hogy jön a negyedik hullám és akkor mi lesz” – tette hozzá a szocialista politikus.

Arató Gergely hozzáfűzte, amikor az orvosi béremelést adta a kormány, adott mellé egy szolgálati törvényt is az egészségügyi dolgozóknak. „Ez vonatkozik a szakdolgozókra is, nemcsak az orvosokra, de ezt „elfelejtették” előtte egyeztetni az orvosok és a nővérek, ápolók képviselőivel.”.

„Egyre több más szakma is csatlakozik most már, többek között a pedagógus szakszervezetek is, ehhez a tüntetéshez, merthogy nem csak arról van szó, hogy kevés a fizetés a közszférában a legtöbb helyen, hanem arról is, hogy a kormány nem áll szóba az érintettekkel” – mutatott rá.

Arató kiemelte, ugyanez a helyzet a civil szervezetekkel is. „A kormány nem tudja elviselni azt, hogyha tőle független rendszerek működnek. Nem tudja elviselni, hogy a civil szervezetek között legyenek olyanok, amik esetleg nem feltétlenül azt mondják, amit a kormány hallani szeretne. Márpedig a civil szférának az a lényege, hogy nem a politika elvárásaihoz igazodik (…)” – reagált a DK politikusa arra, hogy hazánk éppen 78 milliárd forinttól esik el, mivel a kormánynak nem sikerült megállapodnia a norvég alap támogatásairól.

„Egy egészen elképesztő helyzet, ami itt kialakult, mert azért, hogy az 5%-nyi pénzt a norvég alap összegéből, amit a civilek kapnának, ne egy kormánytól független szervezet oszthassa szét (…) inkább lemondanak a 95%-áról is ennek a pénznek, amit szociális, jóléti, egészségügyi célokra lehetne fordítani” – húzta alá.

Kérdésre, hogy mennyire bízik az előválasztáson a dr. Magyar György által prognosztizált 600.000-es szavazatszámú részvételében, Bangóné a 2019-es önkormányzati választások sikerét idézte fel. Elmondta, akkor se bízott senki a magas részvételben, mégis rengetegen mentek el a mostoha időjárási viszonyok dacára is.

Végül a képviselők a civileket is érintő Pegasus lehallgatási botrány kapcsán is a választók biztonságáról is beszéltek. „Ha nincs takargatnivalója a kormánynak, akkor ez a nemzetbiztonsági ülés határozatképes lett volna és meg tudták volna hallgatni Pintér Sándort, vagy akár akit behívnak a kormány részéről vagy a szakszolgálatok részéről, de hát látszik, hogy ezt meg akarták akadályozni. Én azt gondolom, hogy minden eszközt meg kell mozgatni annak érdekében (és azért látszik nemzetközi szinten is, hogy meg fognak minden eszközt mozgatni nemzetközileg is), hogy kiderüljön, hogy mi történt” – hangsúlyozta az MSZP országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó párttagok