MTI/mszp.hu | Belföld | augusztus 20.
2014. augusztus 20. 12:56

Egy ország nem csupán emberek sokasága, hanem közös sors

A történelem kiemelkedő pillanatai a közös ünnepek, amelyek kifejezik az együvé tartozást, bizonyítékai annak, hogy egy ország, egy nép, egy város nem csupán emberek sokasága, hanem közös lélek, közös sors - fogalmazott augusztus 20-ai ünnepi beszédében Botka László polgármester Szegeden.
Fotó: szeged.hu

A politikus hangsúlyozta: Szent István olyan államférfi volt, aki nem kevesebbet tett a hazáért, mint megmentette és megőrizte az utókornak. Pedig az államalapító nagy király életében a múlt és a jövő küzdött mindenre elszántan egymással, a sötét indulatok mentén az ország csaknem kettészakadt és ezzel csaknem el is süllyedt - fogalmazott Botka László.
    
Ő volt az, aki először, de máig ható tanulsággal azt mondta, a gyűlölet mérgez, a gyűlölet rombol, árt, és nem építhető rá semmi, legkevésbé a jövendő – tette hozzá.
    
Botka László hangsúlyozta: „2014-ben nehéz szívvel újra el kell mondanunk, nincs külön út közösséghez tartozás nélkül. Nincs megmaradás fejlődés nélkül, nincs normális élet ott, ahol az erő nem a legjobb szolga, hanem a legrosszabb gazda, ahol a törvény nem szilárd fundamentum, hanem hatalmi, kormányzati célok játékszere. Nincs normális ország ott, ahol ezeréves közös értékeinket sutba vágva a nemzet boldogulását távoli ázsiai, idegen, tekintélyelvű birodalmak példáját követve képzeli el az országvezető.”
    
A politikus beszédében kitért arra, hogy a hatalom nem lehet más csak szolgálat, töretlen elszánás a jóra, amely képes olykor nehéz, de mindig felelős döntéseket hozni, az a szolgálat, amelynek nincs szüksége sem félelemre, sem harcra, sem ellenségképre. „Az ilyen szolgálat nyomában pedig nem a rendcsinálók, hanem a szabadság könnyű léptei állnak, mely megteremti a demokráciát, az egyes legjobb képességeinek mozgatórugóját, a mindenki számára elérhető boldogulás lehetőségét." A szabadságnak és a demokráciának mostanra Szeged a végvára lett - tette hozzá.
    
Az elmúlt tizenkét évben Szeged megváltozott, százmilliárdos értékekkel gyarapodott, töretlenül fejlődik - mondta a polgármester. Hangsúlyozta azonban, hogy a szegedi polgár nem alattvaló. "Igényli és gyakorolja az ember leggyönyörűbb tulajdonságát, a gondolkodás képességét. Tudja, hogy a politikában minden általa és érte van, és tudja, hogy bizalma kincs, mely elnyerhető, de számon kérhető és vissza is vehető. A szegedi polgár bizalma nem eladó!” - fogalmazott.
    
A szegediek azt várják, hogy az átgondolt, felelős terveket a jövőben is megvalósítsák - mondta, megemlítve az uszoda és a Széchenyi tér megújítását, a Déli-hidat, az autóbusz pályaudvart, a lézerközpontot és tudásparkot, valamint új munkahelyek teremtését.