mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. december 13. 15:50

Egy ország teljesítménye abban is mérhető, ahogyan a legszegényebbjeivel bánik

Egy ország teljesítménye abban is mérhető, ahogyan a legszegényebbjeivel bánik
4 sürgős szociális indítványban, egy összesen 10-pontos javaslatcsomagot terjeszt be az ellenzék. A Népjóléti bizottság elé olyan határozati javaslatok kerülnek, amelyek nem várhatnak tavaszig: 3-at az LMP, 1-et a Párbeszéd terjeszt be.

Az indítványok, amelyek az emberek hétköznapi életét érintő és azt javító intézkedéseket szorgalmaznak, annak a gondoskodó, esélyteremtő államnak a szellemében születtek, amit kormányváltás utánra ígér az ellenzék – erről tartott sajtótájékoztatót hétfőn, a bizottság ülése után Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke, valamint Tordai Bence és Ungár Péter, a Párbeszéd és az LMP képviselői.

Ungár Péter indítványáról, amely a szociális dolgozók 2021. évi egyszeri bérkiegészítéséről szól, Korózs Lajos elmondta, azért szükséges, mert a Fidesz látványosan hátrányosan kezeli a szektort és az itt emberfeletti munkát végző tízezreket. „Nem volt olyan kormányzati ciklus, ahol 3-4, de akár 10 indítvány ne született volna a bérrendezésre és különböző olyan juttatásokra, amely a jelenleginél jobb helyzetbe hozta volna a szociális dolgozókat, nem beszélve arról, hogy immár két éve tart a covid-járvány és a szociális ágazati dolgozók voltak azok az egészségügy mellett, akik a hátukon vitték ezt a társadalmat, közel 10 millió embert” – emlékeztetett a szocialista politikus.

A Népjóléti bizottság elnöke kitért az LM-s Schmuck Erzsébet indítványára is a rugalmas korhatárral való nyugdíjba vonulásról, amelyet a civil szervezetekkel, így a Nyugdíjas Parlamenttel is, már többször egyeztettek, ám a kormány eddig még csak napirendre sem volt hajlandó tűzni.

Ungár Péter hozzátette, azon felül, hogy a szociális dolgozók egyszeri 500.000 forintos bérkiegészítését ismét benyújtják, a teljes idejű otthonápolási díjat a minimálbérre emelnék.

A Párbeszéd indítványa, amely a lakhatási szegénységet célozza meg, a kihűléses halálozások megelőzéséről szóló határozati javaslat, hiszen a megelőzés, a gondoskodás helyett, a Fidesz inkább csak az ügy és az elesett emberek kriminalizálásával foglalkozott – mondta el a benyújtó Tordai Bence. „Orbán Viktor azt mondta, hogy mi nem fogunk megfagyni télen. Nos, lehet, hogy ők nem fagynak meg, de sajnos évente mintegy 200 magyar halálának oka a kihűlés” – hívta fel a figyelmet a Pábeszéd frakcióvezető-helyettese.

Elmondta, ez a határozati javaslat többek közt a szociális tűzifaprogramokat erősítené meg, ugyanakkor hangsúlyozta, a 10-pontos szociális javaslatcsomag végső célja, hogy ne nőjön tovább a lakhatási szegénység hazánkban, hanem legyenek az élet alapjai minden magyar állampolgár számára biztosítva, ugyanis a baloldal szerint az ország teljesítménye abban is mérendő, ahogy a legszegényebbekkel bánik.

Kapcsolódó párttagok