2011. október 08. 12:12

Egy új sufnituning : a termékdíjak, s így a lakosság terhei is növekednek

Ma már bizonyított, hogy a kormány újabb közterhek emelésére készül 2012-ben. Illés Zoltán vagy nem ismeri, vagy csak titkolja a 2012-es költségvetési törvényjavaslatban szereplő számokat, illetve az erről szóló miniszteri előterjesztést. Ezekből világosan látszik, hogy minden nagyobb termékdíj-csoportban nagy emelésre van kilátás: A műanyag palackok termékdíja 56 Ft/kg-ról 150 Ft-ra, a gumiabroncsé 32 Ft/kg-ról 52 Ft-ra nő. Az üveg termékdíja is drasztikusan változik:7 forintról 20 Ft/kg-ra. A sort sokáig lehetne folytatni: rádiótelefonok,háztartási kisgépek...

Nem maradt más feladatunk, mint hogy emlékeztessük a kormány képviselőjét az előterjesztésben szereplő mondatokra, amelyek szerint: „a növekedés a végfelhasználói árban 6 Ft/palack nagyságrendű, ami a legolcsóbb ásványvizek esetén 12-15 %-os növekedést jelent, az átlagos árfekvésű ásványvizek esetén 5-7 %-os mértékű, alacsonyabb árfekvésű üdítőitalok esetén pedig 3-4 % nagyságrendű.” Látható tehát, a termékdíj emelést egyértelműen a lakossággal fizetteti meg Orbán Viktor kormánya.

Összegezve elmondható és a sokszor emlegetett előterjesztés is elárulja azt, amit az MSZP már oly régóta hangoztat, miszerint a Fidesz termékdíj-szabályozásának semmi köze nincs a környezetvédelemhez, mivel kizárólag költségvetési szempontok érvényesülése miatt emelik a szóban forgó díjakat. Ez az emelés rossz a lakosságnak és rossz a mezőgazdasági termelőknek is.

És természetesen itt se volt társadalmi egyeztetés. Ez is egy a sok „sufnituning„ közül…..

Oláh Lajos
országgyűlési képviselő
MSZP