Egy újabb európai példa Orbán Viktornak

Egy újabb európai példa Orbán Viktornak
Nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülése azt a bizottsági javaslatot, amely megkönnyíti a más tagállamba költöző uniós polgárok közokiratainak (így például a születési-, vagy házassági anyakönyvi kivonatok, erkölcsi bizonyítványok) eredetiségének az igazolását. A javaslatot a magyar európai parlamenti képviselők közül egyedül a Jobbik politikusai nem támogatták.

A kizárólag a közokiratok eredetiségére vonatkozó új szabályozásnak köszönhetően jelentősen lecsökken a bürokratikus eljárás, nem lesz például szükség az eredetiséget eddig kizárólagosan igazoló bélyegzőre és nem lesz kötelező a közokiratokról minden esetben hiteles másolatot és hiteles fordítást sem benyújtani.
 
Ez egy újabb európai példa Orbán Viktor és a fideszes rezsim számára. A kormányzatnak is ideje lenne felismernie és érdemben csökkentenie az államigazgatás fullasztó előírásait. Továbbra is tűrhetetlen, hogy számtalan bürokratikus akadályba ütközik a magyar fiatalok hazatelepülése. Elfogadhatatlan, hogy a külföldön született magyar gyermekek anyakönyvezése és társadalombiztosítása a magyar bürokrácia leterheltsége miatt továbbra is embertelen várakozást és nehézséget okoz. Elfogadhatatlan, hogy a külföldről hazatérni szándékozó magyar orvosok engedélyeinek kiadása Magyarországon hosszú hónapokba telik, a szakmai kreditjeiket pedig a hazai rendszer nem ismeri el automatikusan.
 
Üres látványprogramok helyett konkrét intézkedésekre, a követendő európai példák hazai átültetésére van szükség. Ezt várjuk el egy önmagát nemzetinek valló kormányzattól! Most!
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21