mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. március 06. 12:43

Egyedül Magyarország marad ki az Ukrajnát segítő uniós programból?

Egyedül Magyarország marad ki az Ukrajnát segítő uniós programból?
Nagyon remélem, hogy csak valami adminisztrációs hiba történt és rosszul szerepel a hivatalos közlésekben, mert ha igaz, hogy egyedül Magyarország maradt ki az Ukrajnának segítő európai önkéntes programból, akkor Orbánék ismét a világ szégyenpadjára ültetik az egész nemzetet. Amit pedig a magyarok egyáltalán nem érdemelnek meg.

Mint ismert, az Ukrajnát ért orosz agresszió után szinte azonnal, sürgősséggel aktiválták az úgynevezett EU polgári védelmi mechanizmust, amely 2001 óta működik az európai közösségben. Ez a kooperációs és koordinációs eszköz tud érdemi segítséget nyújtani természeti- és humanitárius katasztrófák esetében: a programban minden uniós tagállam és további hat, nem EU-s ország vesz részt, így szükség szerint Izland, Norvégia, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró és Törökország is. Az elmúlt években több mint félezer esetben aktiválták ezt a mechanizmust, ennek az együttműködésnek a keretében kaptak például a tagállamok maszkokat, orvosi kesztyűket és lélegeztető-gépeket a covid-járvány alatt. Az Ukrajnát ért gyilkos támadás miatt az Európai Bizottság felhívta a tagállamokat, hogy saját lehetőségeikhez mérten önkéntes felajánlásokkal segítsék a válság kezelését. A Bizottság közlése szerint huszonhat uniós tagország és egy EU-n kívüli nemzet szállt be a programba és ajánlott fel takarókat, élelmiszert, egyéb eszközöket. Az EU-tagországok közül egyelőre egyedül Magyarország nem szerepel a résztvevő és adományozó országok között. Nem tudni miért. Rendkívül vérlázító lenne, ha az Orbán-kormány most is kuruckodó különutasként akarna betartani Brüsszelnek, hiszen milliók életéről van szó. Ha nem pusztán adminisztratív késésről vagy más akceptálható okról van szó, akkor távolmaradásával a Fidesz ismét tanúbizonyságát adja mérhetetlen embertelenségének és aljasságának. (Talán a kormány összetévesztette ezt a humanitárius együttműködést a rescEU-programmal, amelynek keretében most küldött Ukrajnának a magyar állam 200 túlárazott és ezáltal fideszeseknek extrabevételt termelő lélegeztető-gépet; ez azonban egy ettől teljesen különálló program.)

De, persze mit is várhatunk attól a Fidesztől, amelynek miniszterelnöke képes még egy sokezer ember életét kioltó háború kellős közepén is belehazudni a magyar emberek szemébe?! Orbán Viktor azt találta mondani a legutóbbi rádiós kinyilatkozásában, hogy a NATO nem fog minket megvédeni, csak akkor, ha mi is meg tudjuk védeni magunkat. Vagyis, támadjon meg minket bárki, a szövetség nem siet majd a segítségünkre, a NATO-tagságunk fabatkát sem ér. Érdekes, néhány nappal ezelőtt a köztévében tett másik kinyilatkozása során még arról beszélt, hogy Magyarország biztonságát csak a NATO-kötelékében lehet biztosítani. Most hagyjuk is, hogy épp a kormánypropaganda harsogja azt, hogy „stratégiai nyugalomra” és „higgadt beszédre” van szükség, ehhez képest láthatóan épp Orbán hadovál össze-vissza, a Fidesz vezetői pedig tíz év tőgymeleg oroszbarát kijelentéseit próbálják hasonlóan zavaros mondatokkal lerázni magukról. Orbán NATO-val kapcsolatos mondata azonban ennél jóval súlyosabb: annak kormányfői megerősítése, miszerint minket az Euro-Atlanti katonai szövetség soha nem fog megvédeni, ez pedig így tulajdonképpen felhívás keringőre. Miközben tehát azt hazudja, hogy az ellenzék bele akarja sodorni az oroszok háborújába hazánkat, aközben a miniszterelnök nagy nyilvánosság előtt kijelenti: mögöttünk soha nem fog ott állni a világ egyik legerősebb, egységbe forrasztható hadserege. Amikor nem messze a magyar határtól orosz tankok csörtetnek, tessék mondani, ez nem eszement felelőtlenség?

Orbán ráadásul ismét elővette a régi hazugságait is, amikor azt mondta: az Európai Unió semmilyen támogatást nem adott még Magyarországnak a menekülthelyzet kezelésére, a déli határvédelemre sem kaptunk „egyetlen fillért” sem Brüsszelből. Ez ordas nagy suttyó hazugság, ami könnyen cáfolható, hiszen 2015 óta az Európai Bizottság összesen mintegy 137,14 millió eurót, azaz nagyjából 45,5 milliárd forintot biztosított a magyar kormány számára a bevándorlás és a határvédelem miatt felmerült feladatok ellátására. Tételes kikérhető, lekövethető, elszámoltatható. Én értem, hogy a közpénzen púposra zsírosodott fideszeseknek már fel sem tűnik 45,5 milliárd forintnyi aprópénz, ami csak úgy beesik Brüsszeltől, de legalább ne hazudjanak róla és ne hergeljék ezzel a magyar társadalmat. Szégyen és gyalázat, hogy a Fidesz járvány- és háború idején is csak hazudni és lopni tud. Megérdemlik, hogy áprilisban elzavarjuk őket.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszázharminckilencedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. március 6.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21