Egyedülálló anyák az Ifjúság Terv Akciónapjának középpontjában

Egyedülálló anyák az Ifjúság Terv Akciónapjának középpontjában
A PES Nőszervezete ma csatlakozik a PES Ifjúsági Terv Akciónapjának kampányához, mely különös figyelmet fordít a Gyermek Garanciára és az egyedülálló anyáknak nyújtott támogatásra.
A Gyermek Garancia az Európai Szocialisták Pártja Akciótervének négy pillére közül az egyik, mely arra törekszik, hogy Európa gyermekeinek lehetővé tegye, hogy ingyenes egészségügyi ellátásban és oktatásban, minőségi gyermekgondozásban, megfelelő lakhatásban és megfelelő étkezésben részesüljenek. Egyik fő eleme az, hogy biztosítja az egyedülálló anyák családjainak támogatását és segítését azért, hogy szembe tudjanak szállni a szegénység és társadalmi kirekesztés fokozott veszélyével, mely egyszerre érinti a szülőt és a gyermeket. 
 
A tudomány több területén végzett kutatások azt jelzik, hogy az egyedülálló anyaság gyakran rossz egészségi állapottal, stresszel, munkanélküliséggel, szegénységgel, társadalmi kirekesztettséggel, valamint a munkahelyi és családi kötelezettségek nehéz összeegyeztetésével jár együtt. Ez a probléma a megszorítási politika terjedése miatt az elmúlt években csak erősödött.
 
A PES Nőszervezete ezért határozta el, hogy a Gyermek Garanciára úgy tekint, mint egy olyan eszközre, mely főként az egyedülálló anyákat segíti és amely része az Ifjúsági Terv Akciónapjának május 19-én, pénteken. A „Képzeld magad a helyébe” szlogennel a PES Nőszervezete az egyedülálló anyák számos felelősségét hangsúlyozza.
 
Az egyik fő prioritást, hogy segítsük az egyedülálló anyákat, hogy jobban egyensúlyban tudják tartani a munkahelyi és családi kötelezettségeiket. Ez egy olyan terület, ahol az Európai Unió segíteni tud – és ahol már néhány fontos lépést is tettünk. Az EU 28 tagállamában nemcsak a közös piac versenyfeltételeit garantáltak, hanem harmonizálták a munkajogi rendelkezéseket és a munkavállalók jogait is, ami egyaránt segíti a társadalmi jólét megteremtését és a szegénység leküzdését. 
 
Az Európai Bizottság nemrég adta ki kezdeti javaslatait a Szociális Jogok Európai Pilléréről, amely tartalmazta a szülői szabadság üdvözlendő javaslatát. Ugyanakkor úgy véljük, hogy ennek a munka-család-egyensúly csomagnak sokkal ambiciózusabbnak kell lennie: konkrét jogszabálytervezeteket kell előkészítenie az anyaságról, apaságról, szülői és ápolási szabadságról. Célunk, hogy egy szociálisabb Európát hozzunk létre – melyet a PES „A progresszív elképzelés a nemek közötti egyenlőségről és a nők jogairól Európában” című nyilatkozatban leírtunk. 
 
Kérjük, csatlakozzon kampányunkhoz:
 
- Látogassa meg a http://youthplan.eu oldalt, hogy megismerje az Önhöz legközelebb eső kampánytevékenységeket
- Osszon meg képet a közösségi médián, mely megmutatja a munka-élet egyensúlyát a következő hashtag-gel: #act4youth
-  Tegyen közzé egy fotót a cipős szekrényéről és a szlogenünkről „Put yourself in her shoes” a következő hashtag-gel: #act4youth
- Adja nevét május 19-i eseményünkhöz: 
 
Gurmai Zita,
az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke

Kapcsolódó párttagok