Egyenlegjavítás = megszorítás

A kormány úgynevezett "egyenlegjavító" lépései az életminőség és gazdaság teljesítményének rovására mennek.

Mindenkinek ki kell vennie a részét a válságkezelésből, de vannak határok. Addig célszerű ezen terheket működtetni, amíg ez nem megy a gazdasági teljesítmény rovására. Ha nem hiteleznek a bankok, akkor az több kárt okoz, mint amennyi eredményt hoz - mondta Gúr Nándor, az ellenzéki párt alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának  elnöke dilettánsnak nevezte a kormány gazdaságpolitikáját. Bírálta az "orbáni szolidaritást", amely csökkentette a munkanélküli segély időtartamát, ám a járulékterheket megtartotta. Mint mondta, a regisztrált munkanélküliek többsége semmilyen ellátást nem kap.

Gúr Nándor szólt a pályakezdők magas, csaknem 30 százalékos munkanélküliségi rátájáról és bírálta, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben több munkahely szűnik meg a versenyszférában, mint amennyit a közfoglalkoztatás teremt.

Kifogásolta azt is, hogy az elmúlt egy évben 3-4 százalékkal csökkent a bérek reálértéke. Az ellenzéki politikus felszólította a kormányt, hogy ne csináljon több kárt, hanem "készüljön a konstruktív ellenzéki szerepre".