Egyenlő esélyek a holnap Európájában

„Amikor arról beszélünk, hogy milyen Európát szeretnénk felépíteni, leggyakrabban demokráciáról, társadalmi igazságosságról és fenntartható fejlődésről beszélünk. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy mindezek csak olyan társadalomban valósíthatóak meg, amely a nőknek ugyanolyan esélyt biztosít, mint a férfiaknak. Az esélyegyenlőség nemcsak a nők számára fontos: az egész társadalom érdekeit szolgálja!” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke szombaton Párizsban, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa és a Jean Jaurès Alapítvány közös konferenciáján.

Az EP-képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2014-es európai választások jó alkalmat kínálnak arra, hogy előrelépést érjenek el a progresszív pártok a nők politikai részvételének növelésében. Példaként hozta fel az európai parlamenti frakciók által indított 50:50 kampányt, valamint a francia nőjogi miniszter kezdeményezését. Ő szankcióval sújtaná azokat a pártokat, amelyek választási listáján 30 százaléknál alacsonyabb a nők aránya.

Gurmai Zita szerint az Európai Unió kivételes erőforrásokkal rendelkezik, azonban ennek kiaknázásához reformokon és befektetéseken alapuló hosszú távú szemléletre van szükség. Ennek hiányában Európa sem erősebbé, sem pedig igazságosabbá nem válhat.  „Véget nem érő viták helyett cselekvésre van szükség. Csak így segíthetünk az arra leginkább rászorulókon, és csak így vezethetjük ki Európát a történelem egyik legsúlyosabb társadalmi válságából” – figyelmeztetett az EP-képviselő.

Az Európai Progresszív Fórum elnevezésű rendezvényen részt vett többek között Jacques Delors, az Európai Bizottság egykori elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke valamint az európai baloldali pártok több vezető politikusa, köztük Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke is.