Egyenlő munkáért egyenlő bért a nőknek!

Az MSZP európai parlamenti programjának egyik kiemelt eleme, hogy a nők egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak Magyarországon is - mondta Gurmai Zita európai parlamenti képviselő hétfőn Salgótarjánban.
MTI Fotó: Komka Péter

A szocialista politikus a Fő téren tartott sajtótájékoztatón kifejtette: ezt az elvet megfogalmazta az 1957-es Római szerződés, de a magyar alaptörvénybe nem került be, az arány pedig romlott az elmúlt négy évben, és a magyar nők már évi 75 napot dolgoznak "ingyen".

Gurman Zita hozzátette: az Európai Unió 28 országából a baloldal kormányon, illetve kormányban van, így van esély arra, hogy "Európa ismét balra forduljon". Konkrét példaként említette, hogy az unió nem foglalkozott az ifjúsági munkanélküliséggel, miközben a bankokat 1,7 trilliárd euróval segítették.

Gúr Roland, az MSZP EP-képviselőjelöltje a párt programjából - a Nógrád megyei helyszín miatt - a munkahelyteremtés fontosságát emelte ki. Azt mondta, ez a kormánynak nem sikerült, "hiszen a statisztikai eredményeken kívül nem tudott felmutatni konkrét eredményeket".

MTI fotó: Komka Péter

A képviselőjelölt szerint a hátrányos helyzetű térségekben hangsúlyosabbnak kell lennie a szak-, át- és továbbképzésnek, átvéve a legjobb nemzetközi gyakorlatokat. Az MSZP az Európai Parlamentben az Európai Munka Törvénykönyvét is szeretné megalkotni, mert a mai magyar szabályozás nem védi a munkavállalókat - tette hozzá.

"Európa tiszteli a magyarokat, Európának egyedül a magyar kormánnyal van baja. A tiszteletet pedig nem követelni kell, hanem kivívni. A kormánynak ezt eddig nem sikerült" - fogalmazott Gúr Roland a Fidesz-KDNP EP-kampányszlogenjére utalva.