Külföld | Women ESZP PES
2013. június 21. 22:35

Egyenlő munkáért egyenlő bért: itt az idő!

Figyelemfelhívó kampányt indít „Egyenlő munkáért egyenlő bért – Itt az idő!” címmel az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete a férfiak és nők bérezése közötti különbségek csökkentése és megszüntetése érdekében – jelentette be dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő szombaton Szófiában a szervezet éves konferenciáján.  

 
Az ESZP Nőszervezete elnöke emlékeztetett rá, hogy a „bérolló” bezárása hosszú évek óta egyik kiemelt célkitűzése a szervezetnek. Ennek a munkának az eredménye az Egyenlő Bérezés Európai Napja, amelyet minden évben azon a napon tartanak, ameddig a nőknek ingyen kell dolgozniuk a férfiakhoz képest. Ez idén február 28-ára esett, azaz ebben az évben átlagosan 59 nappal kellett többet dolgozniuk a női munkavállalóknak, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfi munkatársaik. 2008 óta a bérolló mértéke az EU-ban – a gazdasági válság és az annak nyomán megfigyelhető kedvezőtlen folyamatok ellenére – 17,3 százalékról 16,2 százalékra csökkent, amely Gurmai Zita szerint figyelemre méltó eredmény.
 
„Az európai szocialisták azonban nem elégedettek ezzel. Célunk, hogy minden tagállamban és valamennyi korcsoportban évente legalább két százalékkal csökkenjen a nők és férfiak átlagos fizetési szintje közötti különbség” – foglalta össze az ESZP Nőszervezete kampányának fő célját az EP-képviselő. A fenti célkitűzés elérése érdekében egy olyan, a nemek közötti bérolló csökkentését ellenőrző uniós rendszer felállítására tesznek javaslatot, amely szorosan kapcsolódna az uniós szintű gazdasági kormányzás mechanizmusaihoz. Ezen túlmenően szeretnék elérni, hogy szigorúbban ellenőrizzék az esélyegyenlőségi és diszkrimináció ellenes előírások átültetését, illetve, hogy a 2014-ben felálló új Európai Bizottságban külön európai biztos foglalkozzon a nemek közötti esélyegyenlőség szakterületével.
 
Gurmai Zita kitért a nyugdíjas nők helyzetére is, mivel az ő esetükben az alacsonyabb fizetések alacsonyabb összegű nyugdíjat is eredményeznek a későbbiekben: a „nyugdíjszakadék” mértéke jelenleg 39 százalékos Európában.
 
A kampány részeként internetes oldalt hoznak létre, illetve nemzetközi rendezvényekre is sor fog kerülni a következő hónapokban.