mszp.hu | Belföld, Külföld | választási törvény
2017. március 02. 12:53

Egyenlő szavazati jog: itt az idő, hogy bizonyítson a Fidesz!

A kormányzati napilap értesülései szerint a Fidesz újra hozzá kíván nyúlni a választási törvényhez, néhány „technikai módosítást” kívánnak végrehajtani a szabályozáson. Ismerjük a Fidesz vonzódását a demokratikus játékszabályok erőszakos elferdítéséhez, ezért erős kétségeink vannak azzal kapcsolatban, hogy nem pusztán ismét csak a saját érdekei szerint akarják-e módosítani a választási szabályokat.
A Fidesz azzal bizonyítani tudná a demokratikus értékekhez való elkötelezettségét, ha - módosítva a jelenlegi szabályozáson - megszüntetné azt a régóta fennálló alkotmányellenes állapotot, amely első- és másodrangú magyarokra osztja a választókat. Tarthatatlan és tűrhetetlen, hogy adminisztratív akadályokkal a magyar kormány kizárta a több százezernyi, külföldön élő és dolgozó magyart az egyenlő választójog gyakorlásának lehetőségéből. Több ezren írták már alá - legtöbben külföldi magyarok - a személyes honlapomon azt a petíciót, amelyben azonos választójogot követelünk az érintetteknek. Ha a Fidesz módosít a törvényen, akkor nem hagyhatja figyelmen kívül a véleményüket és kérésüket!
 
Az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) hivatalos jelentése nemrég kimondta: az egypárti választási törvény jogosulatlan előnyökhöz juttatta a Fideszt 2014-ben, amely tulajdonképpen egyenlő a választási csalással. A kormánypártok jelenlegi választási rendszere tehát egyértelműen alkotmányellenes, erkölcstelen és szégyenletes. Itt az idő és a lehetőség tehát, hogy változtassunk ezen: megadva az egyenlő választójogot a külföldön dolgozó és tanuló magyaroknak is. Ha a Fidesz ezt most sem támogatja, akkor nem marad más, mint csalók gyülekezete, akik hol elferdített törvényekkel, hol kopaszokkal akadályozzák az állampolgárok jogainak gyakorlását.
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő

Kapcsolódó párttagok