Gazdaság, Külföld | bankunió bankbetétek garancia
2013. május 22. 11:54

Egyenlő védelmet a magyar és az euróövezeti bankok betétesei számára!

"Az egységes felügyeleti mechanizmushoz hasonlóan biztosítsunk egyenlő feltételeket a bankunió további elemeiben is az euróövezeti és nem euróövezeti tagállamok számára. Az euróövezeti betétesekhez hasonló védelem vonatkozzon a magyarországi bankbetétesekre is, függetlenül attól, hogy milyen bázisú bank ügyfelei." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője tegnap Strasbourgban az európai bankunió felállításának első lépéséről, az egységes bankfelügyeleti mechanizmusról szóló vita kapcsán.

"Ha a magyar bankok ügyfeleire nem vonatkozik majd a közös európai betétgarancia, az ügyfelek átvándorolhatnak az euróövezeti bázisú bankokhoz, amelyek mögött nagyobb védelem áll. A kialakuló spirál bedöntheti a többi bankot, még az OTP is belerendülhet. A jelenlegi reformfolyamat hatására bekövetkezhet az euróövezeti tagságtól függő különbségek további mélyülése." - ismételte meg korábban is hangoztatott álláspontját Tabajdi Csaba
 
A szocialista képviselő kijelentette: "Elfogadhatatlan, hogy az európai válságkezelés választásról választásra működjön. Az európai szintű betéti garanciarendszer felállításához viszont először is a tagállamoknak kellene házi feladatukat megcsinálni. A betétgarancia-rendszer jelenleg Magyarországhoz hasonlóan az új tagállamokban, Németországban és a skandináv országokban működik. Bankszanálási alap pedig csak Dániában, Svédországban és Németországban van. Azokban a tagállamokban, ahol ezen alapok hiánya a bankbetétek megvédésének gátját jelenti, sürgősen létre kellene hozni azokat."