mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 20. 15:18

Egyértelmű a bizonyíték: beavatkozás történt az előválasztásba

Egyértelmű a bizonyíték arra, hogy beavatkozás történt az előválasztásba, „nem véletlenül állt le a szoftver” szombaton, és hogy ezt külső támadás és nem belső rendszerhiba okozta – jelentette ki Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, a Spirit FM Aktuál című műsorában hétfőn.

„Ezek tények, és ezekből a tényekből egyértelmű következtetés vonható le. Ezért egyetértek a hatpárti nyilatkozattal” – mondta.

Leszögezte: bűncselekményt követ el, aki külső beavatkozást végez ilyen szoftver esetében, „a nyomozó hatóságnak is rengeteg lehetősége lesz, hogy kinyomozza, kiderítse, hogy mi történt”.

A hat párt szombati nyilatkozata „a Karmelita kolostor urainak offenzívájaként” említette a szombati terheléses támadást, okaként azt jelölte meg, hogy „a hatalom emberei megijedtek attól”, hogy az emberek tömegesen akarnak szavazni az előválasztáson. „Hogy odafent még jobban megértsék, nyomatékkal üzenjük: Stop, Orbán!” – írta a hat ellenzéki párt. A szavazás hétfőn újrakezdődött.

Molnár hétfőn rámutatott: egyelőre senki nem vállalta magára a beavatkozást, de, mint mondta, „nagyon szeretném, hogy ez a nyilvánosság előtt derüljön ki”. Hozzátette: „nem nehéz feltételezni”, hogy „nagy valószínűséggel nem az ellenzéki hackerek, nem a hat párt valamelyike” és nem a titkosszolgálat végezte a támadást.

Azt mondta: „nyilvánvaló”, „nem kérdés, hogy kinek áll érdekében, és kinek lehet lehetősége egy ilyen összehangolt informatikai támadásra”. A hat párt informatikai szakértői „egybehangzóan” annyit állítanak: jól láthatóan és bizonyíthatóan külső támadás érte az informatikai rendszert.

Arra a riporteri felvetésre, hogy Volner János, a radikális jobboldali Volner Párt vezetője egy májusi közösségi médiás bejegyzésben közölte: meg fogják hackelni az előválasztást, Molnár azt felelte: „Én javaslom, tisztelettel, hogy meg kell kérdezni.”