mszp.hu | Belföld
2022. július 23. 19:03

Egyértelmű sarc az áramár, a gázár iszonyú megterhelő

Egyértelmű sarc az áramár, a gázár iszonyú megterhelő
„Egyértelmű sarcnak” nevezte a lakossági áramár emelését Tóth Bertalan a Klubrádió Esti gyors című műsorában csütörtökön. Azt mondta, az áram árához nem kellett volna hozzányúlni, hiszen a Paksi Atomerőmű bőven megtermeli a magyar lakossági igényt.

Az MSZP társelnöke és parlamenti frakcióvezetője szerint a gázár „brutális”, 7 és félszeres átlagfogyasztás fölötti áremelése pedig azért „őrületesen meglepő”, mert Szíjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter néhány hónapja azt mondta: hosszú távú orosz gázszerződés garantálja, hogy a világpiaci ármozgástól függetlenül a magyar lakosság gázdíja nem fog emelkedni. Ugyanakkor Vlagyimir Putyin orosz elnök azt közölte, Magyarország a piaci ár ötödéért kapja a gázt Oroszországtól.

„Azt is meg lehetett volna oldani áremelkedés nélkül, ha igazat mondott Szíjártó Péter” – vonta le a következtetést a gázárról Tóth.

Felrótta a kormánynak, hogy „teljesen érthetetlen számokat használnak”: Németh Szilárd rezsibiztos most annak ellenére mondott múlt héthez képest magasabb árat a gázra is, hogy közben az Északi Áramlat 1-esen megindult a gázszállítás, a tőzsdén pedig csökkent a gáz piaci ára.

Álságosnak nevezte, hogy a Fidesz a választások előtt azt állította, stabil a gazdaság és megvan a fedezet az az adóvisszatérítésre, a 13. havi nyugdíjra, a nyugdíjprémiumra, a 25 év alattiak adómentességére.

„No ezt most ezen keresztül vissza fogják szedni” – mutatott rá.

Azt is kiemelte: a gázszámlában az ember nem csak magát a gázt, az úgynevezett „molekulaárat” fizeti meg, hanem a rendszerhasználati díjat és a 27 százalékos áfát is. Ez utóbbi kettő az áramra is vonatkozik.

„Ne felejtse el senki, hogy amikor emelkedik a rezsiszámlája, annak 27 százaléka azonnal bevonul a költségvetésbe. Minél jobban emelik valaminek a bruttó árát, az annál nagyobb bevételt jelent a költségvetésnek, tehát annál többet vesznek el az emberektől” – hívta fel a figyelmet.

A rendszerhasználati díjat nem a piac határozza meg, az egyben megy a szolgáltatókhoz, és „láss csodát”, Mészáros Lőrinc nemrég vette meg a tiszántúli áram- és gázellátó vállalatokat – jegyezte meg, hozzátéve: a rendszerhasználati díj emelésével így az ő bevételei is emelkedni fognak.

Bejelentette: írásbeli kérdést fog föltenni a Parlamentben, hogy megtudja, mennyi a gázárból a rendszerhasználati díj, mennyi a molekulaár és mennyi az általános forgalmi adó; „kíváncsian várom, hogy (...) a szolgáltatókat mennyiben segíti a kormányzat ezzel a nagyon magas árral”.

A kormány által közölt átlagfogyasztásnál azt emelte ki: abba beleszámolták az üdülőövezetek energiafogyasztását is, „tehát azt mondani, hogy a magyar lakosság háromnegyed részét nem érinti, ez egyenesen hazugság”.

Elmondta: a Magyar Szocialista Párt évek óta javasolja, hogy indítson a kormány épületszigetelési és energetikai felújítási programot, amivel a rezsiszámlák akár 50%-át is meg lehetne spórolni. Kiemelte: 2021-ig az úgynevezett rezsicsökkentett árral a magyar családok a piaci árnál is többet fizettek az energiáért.

Az MSZP másik, évek óta hangoztatott javaslata, hogy, ahogy az „a 21. században elvárható lenne az államtól”, kösse vissza a háztartásokat a hálózatokra, minden magyar lakcímmel rendelkező magyar állampolgár számára biztosítson egy minimális szükségleteket kielégítő alapszolgáltatást a víz, a gáz és a villany terén, és a jövedelemtől függően sávosan emelkedő tarifát alkalmazzon.

Megemlítette: 800 ezer háztartás fűt fával Magyarországon, de a tűzifára soha nem vonatkozott a rezsicsökkentés. Mint mondta, aki nem tudja megfizetni a rezsit, ott szociális segítségre van szükség.

„Az nem lehet, hogy a magas energiaárak miatt bárki megfagyjon az otthonában!” – jelentette ki.

Kapcsolódó párttagok