Belföld, Külföld | növényvédőszerek méhészet
2013. február 27. 08:28

Egyes növényvédőszerek betiltását alaposan meg kell fontolni

"Vannak, akik a méhcsaládok pusztulását a növényvédőszerek káros hatására szűkítik le. Nagy vita van az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jelentésével kapcsolatban, miszerint a neonikotinoid tartalmú növényvédőszerek nem megfelelő, illetve túlzott használata szoros összefüggésben van a méhcsaládok pusztulásával. Számos tudományos kutató szerint sok esetben azonban a növényvédőszerek helytelen használata okozza a méhcsaládok elhullását. Nem megalapozott az Európai Bizottság tervezett döntése, amely betiltaná a neonikotionid tartalmú növényvédőszerek használatát. Ezt a tagállamokra kell bízni. Magyarország esetében ugyanis nincs probléma, mivel a technológia pontos betartása biztosítékot jelent." - mondta Tabajdi Csaba, a méhegészségügyről és a méhészeti ágazat előtt álló kihívásokról szóló jelentés szerzője az európai méhegészségügyről rendezett nemzetközi konferencián az Európai Parlamentben.
 
"Magyarország számára a méhegészségügy javítása mellett fontos nemzeti szempont a vetőmagtermesztés fenntartása. Európában hazánk harmadik, a világban tizedik helyen áll. Ezt veszélyeztetné, ha az Európai Bizottság egységesen betiltaná a neonikotionidok használatát a vetőmagvak előkészítésében. Más országok tanulmányozhatják a magyarországi vetési gyakorlatot, mert az itt alkalmazott technológia és annak fegyelmezett betartása miatt ilyen okból nincs méhpusztulás"- emelte ki előadásában Tabajdi Csaba, az EP Mezőgazdasági Bizottságának tagja.
 
"Az európai élelmiszer termelés háromnegyede a méhek beporzásán áll vagy bukik. A méhpusztulásokat többek között a különböző betegségek megjelenése, a megfelelő méh-gyógyászati készítmények hiánya, a növényvédőszerek és azok használat módja a természetes élőhelyek eltűnése, és a méhészek egy részének nem megfelelő szakmai felkészültsége okozza. Elengedhetetlen a méhészek és a gazdák szorosabb együttműködése, mivel egymástól függnek, az európai állampolgárok pedig tőlük. Az új Közös Agrárpolitika kizöldítése kiemelten fontos a méhek táplálkozásának javítása szempontjából. A több növénykultúra termesztése, az ökológiai jelentőségű területek fenntartása megakadályozhatják a méhcsaládok eltűnését." - húzta alá a szocialista képviselő.