Belföld | Kerényi Imre színház
2013. május 23. 16:20

Egyetért-e a miniszterelnök Kerényivel?

A mai napon írásbeli kérdést nyújtottunk be a miniszterelnöknek:

"Alkalmasnak tartja-e Kerényi Imrét 2013. április 23-án elhangzott mondatai után arra, hogy az Ön megbízottjaként feladatkörének megfelelően a tudatos nemzeti közjogi gondolkodást megalapozza, és gondoskodjon a magyar kulturális értékek megőrzéséről és fejlesztéséről?"

Televíziós felvétel tanúsítja, hogy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott egy nyilvános rendezvényen annak a reményének adott hangot, hogy a Nemzeti Színház az új igazgatóval az élen "nem a buzikról fog szólni".

Közölte azt is: az új médiairányítás érdeme, hogy "olyan médiarendszert alkotott, ami az egyszer s mindenkori kormány rendelkezésére áll. A fáraónak is volt médiája, a cárnak is volt médiája, csak a nemzeti konzervatívnak ne legyen médiája, ha kormányon van? Hát most van!"  Elmondta, hogy szíve szerint megvonna minden támogatást a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottként havi 600 ezer forint és gépkocsihasználat fejében azt a feladatot kapta, hogy megalapozza a tudatos nemzeti közjogi gondolkodást, őrizze és fejlessze a kulturális értékeket.

Megkérdeztük a miniszterelnököt, miféle közjogi gondolkodást alapoz meg, aki szerint "buzizással" lehet a művészi teljesítményt minősíteni, és a sokszínűség helyett a médiának a kormányt kell szolgálnia. Hogyan védi a kultúra értékeit, aki az idézett módon gyaláz meg kulturális műhelyeket?

A választ 15 napon belül kell megkapnunk.

Lendvai Ildikó,
országgyűlési képviselő