Belföld, Gazdaság | Orbán Mercedes-gyár közlemény
2013. január 25. 14:18

Egyetértünk Orbán Viktorral

Örülünk, hogy Orbán Viktor elismerte: Magyarország ma is profitál azokból az eredményekből, amelyeket az általa zúdított özönvíz előtt a szocialista kormányok értek el.

Egyetértünk a miniszterelnökkel: a kecskeméti Mercedes beruházás valóban sikertörténet. Magyarország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházása munkahelyek ezreit hozta létre hazánkban, a gyár a magyar GDP-t gyarapítja.

A német autóipari óriás első kelet-közép-európai nagyberuházásának előkészítése a szocialista kormány idején indult meg. A Daimler-Benz konszern 2008 közepén jelentette be, hogy a régióban először Magyarországon fogja gyártani a Mercedes A- és B-osztályos modelljeit. Az alapkőletételre 2009 őszén kerül sor, a gyártósorok 2012 márciusában indultak be.

Orbán Viktornak ebben a valóban példátlan gazdasági sikerben összesen annyi érdeme van, hogy ezt megaberuházást nem verte szét ellenzékből úgy, mint például a Gyöngyösre tervezett gumiabroncsüzem létesítését.

A miniszterelnök által emlegetett sikertörténet másik részét ugyanakkor csak Orbán Viktor és a Fidesz látja. A példátlan gazdasági kudarcot mutatja a működő és a szellemi tőke menekülése Magyarországról. A kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt a hazai termelés közel 7 százalékkal zuhan, és például csak a Mercedes gyár húzóerejének köszönhetően nem kétszámjegyű az ipari visszaesése.

Katona Tamás,
az MSZP Tudományos, Felsőoktatási és Innovációs Tagozatának elnöke,
volt pénzügyminisztériumi államtitkár