Egyetlen tanulót sem érhet hátrány a digitális oktatás miatt – legyen ingyen a mobilnet is!

Egyetlen tanulót sem érhet hátrány a digitális oktatás miatt – legyen ingyen a mobilnet is!
Tavasszal még nem lehetett felkészülni az online oktatásra, ugyanakkor a nyáron már az oktatásirányításnak minden lehetősége meg volt ahhoz, hogy felkészüljön az esetleges őszi digitális tanrendre.

Az ősz és a járvány második hulláma már megérkezett, ami részben magával hozta a digitális oktatást, a felkészültségnek azonban nyomát sem látni.

Bár jól hangzik a kormány egy havi ingyenes internet-hozzáférést biztosító rendelete, valójában azonban kizárja a leginkább rászorulókat. Ugyanis csak azok vehetik igénybe a kedvezményt, akiknek vezetékes internet-előfizetésük van, márpedig Magyarország szegényebb településein az ritka, mint a fehér holló. A mobilinternetről pedig egyáltalán nincs is szó a rendeletben, noha az sok család számára jóval hozzáférhetőbb. Ezen felül pedig úgy tűnik, hogy az egyetemi hallgatókról és oktatókról is megfeledkeztek, ugyanis nem szerepelnek a rendeletben, bár ott is kötelezővé tették az online oktatást.

Egyértelműen az látszik, hogy a kormány ismét kapkod. Miközben tudták, hogy a vírus erősödésére kell számítani, aközben elfelejtették felkészíteni az oktatási rendszert a második hullámra. Ennek ismét súlyos következményei lesznek. Tavasszal a diákok 25%-a esett ki a digitális oktatásból, a mostani tétlenségük következményeként mennyien fognak?

Az MSZP még időben javaslatokat tett, például a digitális tankönyvtárak feltöltésére, a tanulók és tanárok eszközellátásának megoldására. A kormány azonban tétlenkedett és most azt tapasztaljuk, hogy a tanárok és a diákok változatlanul nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a korszerű és jó minőségű digitális tananyagokhoz.

Az MSZP szerint egyetlen tanulót sem lehet megfosztani a tudástól és senkit sem érhet hátrány az online átállás miatt, éppen ezért meg kell teremteni a megfelelő körülményeket a digitális oktatáshoz. Minden tanár és tanuló számára biztosítani kell a megfelelő eszközöket, ezért gondoskodni kell egy állami laptop-programról, és lehetővé kell tenni, hogy korlátozások nélkül minden magyar pedagógus és diák hozzáférjen a világhálóhoz.

 

MSZP

Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő

 

Kapcsolódó párttagok