Egyeztetés a vállalkozókkal

Az MSZP kedden a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vezetőivel egyeztette a baloldal tavaly ősszel bemutatott Gazdasági Kilábalási Koncepcióját. A szocialista tárgyalódelegációt Mesterházy Attila vezette, tagjai pedig Kákosy Csaba gazdaságpolitikai szakpolitikus, valamint Tóth Csaba, az MSZP kkv kabinetvezetője voltak.

Demján Sándor és Csányi Sándor ma délelőtt első kézből kapott képet az MSZP gazdaságpolitikai elképzeléseiről. Mesterházy Attila az egyeztetést követő sajtótájékoztatón elmondta, a megbeszélés, amely igen konstruktív és pozitív hangvételben zajlott, annak a programismertetési folyamatnak a része, amelyet januárban hirdetett meg.

Beszámolója szerint a VOSZ-vezetőkkel elsősorban a gazdaság- és vállalkozásfejlesztés MSZP által képviselt irányairól, valamint a kis és közepes vállalkozások helyzetéről esett szó. Az MSZP a mai konzultáció során is világossá tette: a szocialista párt egy kiszámítható szabályozási környezet kialakítására fog törekedni, mert a kiszámíthatóság és a beruházások hiánya az, ami ma a legnagyobb akadálya a növekedés beindításának és a munkahelyteremtésnek.

Mesterházy Attila hangsúlyozta, hogy egy normális helyzetben nem lenne szükség arra, hogy egyfajta beruházásvédelmi szabályozás is létrejöjjön, azonban pont a bizalomhiány miatt a következő időszakban ilyen típusú szerződésekre is szükség lesz.

Egy kormánynak mind a hazai, mind a külső piacokra jutásban segítenie kell a vállalkozásokat – hangzott el. Az MSZP úgynevezett beszállítói célprogramokkal ösztönözné elsősorban a hazai kkv-szektort képviselő munkaadókat.

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a feketegazdaság, illetve a lánctartozások elleni harc terén a jövőben a mainál keményebb kormányzati fellépésre lesz szükség. Az MSZP képviselői világossá tették, hogy e két problémát nem lehet csupán látszatmegoldásokkal kezelni.

A szocialista delegáció a megbeszélés során külön is hangsúlyozta, hogy a közbeszerzések tisztasága érdekében kormányra kerülése esetén az MSZP mindenképpen változtatni fog a jelenlegi „közgépesített” közbeszerzési törvényen.

A gazdaságfejlesztésre fordítható Európai Uniós források felhasználása terén az MSZP jelezte, hogy egyrészt a mostani gyakorlattal ellentétben a jövőben sokkal intenzívebben vonná be munkaadók és vállalkozások érdekvédelmi szervezeteit a forráselosztásba, másrészt támogatja az Orbán-kormány azon elképzelését, hogy a vállalkozásfejlesztésre fordítható a következő, 2014-2020-as tervezési ciklusban a jelenlegi 16 %-ról 60%-ra emelné.

Mesterházy Attila emellett arra is ígéretet tett, hogy az MSZP nem csupán munkahelyteremtésre, hanem kifejezetten munkahelymegtartásra fordítható forrásokat is a vállalkozások, elsősorban a mikrovállalkozások rendelkezésére állítana.

A szocialista párt elnöke a mai találkozón is világossá tette, hogy kormányra kerülése esetén az MSZP egy markáns baloldali gazdaságpolitikát kíván megvalósítani. Egy olyan gazdaságpolitikát, amely a jó gazdasági környezet megteremtésével az ország kiszámítható és fenntartható gyarapodását, a munkaadók és munkavállalók mindennapi biztonságát szolgálja.

A sajtótájékoztatóról készült teljes felvételt itt megtekintheti >>>