mszp.hu | Belföld
2023. január 31. 18:22

Egyeztetésre hívja az MSZP az ellenzéki pártokat a 2024-es választásokról

Egyeztetésre hívja az MSZP az ellenzéki pártokat a 2024-es választásokról
Itt az ideje, hogy beszéljenek arról a pártok, hogyan képzelik a jelöltek indulását az önkormányzati választásokon, ahol szükséges legyenek-e előválasztások – mondta Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.
Megismételte az MSZP álláspontját: a helyiek döntsenek az indulóktól, de ha nem tudnak megegyezni helyben, akkor ott legyen előválasztás.
 
„Ne a pártközpontokból mondják meg, hogy kinek és milyen konstellációban kell indulni” – tette világossá Komjáthi Imre. Kijelentette: egy polgármesternek nem pártdirektívát kell végrehajtania, hanem a települése minden lakosát kell szolgálnia, pártszínezet nélkül.

„De nem mindegy, hogy milyen értékrendet képvisel” – folytatta a gondolatot. „Egy baloldali polgármester (...) a biztonságot képviseli; úgy általában a baloldal a biztonságot képviseli” – jelentette ki.
 
Példaként hozta Nemény András szombathelyi polgármestert, aki a Covid-válság idején az elsők között különített el segélyalapot a munkájukat elvesztők számára; Őrsi Gergelyt, Budapest II. kerületének szocialista polgármesterét, akinek a baloldali intézkedéseinek „mindenki csodájára járhatott”; és Grőber Attila pápai önkormányzati képviselőt, aki erős értékrendjével is „bizonyította azt, hogy polgármesterként is biztos, hogy meg fogja állni a helyét”.
 
„Fontos, hogy minél több olyan polgármester maradjon meg, és minél több új polgármester legyen, akinek ez az értékrendje” – hangsúlyozta a szocialista társelnök.
 
Az önkormányzati választásokra való felkészülés jegyében az MSZP sorra jelenti be polgármester-jelöltjeit egy kongresszusi határozata alapján, mégpedig azért, hogy tudassa: „igenis, nekünk ilyen értékes embereink vannak, akik kormányzóképesek, el tudnak kormányozni egy települést”; hogy a választók „tudják azt, hogy az MSZP kormányzóképes” – mondta Komjáthi.

Kapcsolódó párttagok