2011. február 16. 10:21

Egyeztetni, tájékoztatni kell a nyugdíjrendszer átalakításáról

Az embereket időben és alaposan tájékoztatni kell bármiféle változásról, ami a nyugdíjrendszert érinti, hogy informált döntést hozzanak, és legyen idejük megfontolni, hogy számukra milyen nyugdíjkonstrukció a legelőnyösebb - fejtette ki Göncz Kinga a megfelelő, fenntartható és biztonságos európai nyugdíjrendszerekről szóló parlamenti jelentés vitájában elhangzott kedd esti felszólalásában. A szocialista képviselő szerint minden változásnak garantálnia kell a nyugdíjak fenntarthatóságát és stabilitását.

Fontosnak tartom, hogy európai szinten koordináljuk a nyugdíjpolitikákat. Erre azért is van nagy szükség, mert a gazdasági válság nyomán sok országban veszélybe került a makrogazdasági stabilitás, és a korábbiaknál nyomatékosabban vetődik fel az is, hogyan tudjuk a nyugdíj révén biztosítani a méltó időskort. A tagállamokban több változásra is sor került az utóbbi időben. Néhány országban létrehozták vagy megerősítették a magánnyugdíj-pénztárakat, másutt inkább visszaforgatták az idő kerekét, és megszüntették a második pillért - hangsúlyozta Göncz Kinga.

A képviselő szerint bármilyen változtatás alapkövetelménye, hogy garantálja a nyugdíjak fenntarthatóságát és stabilitását, biztosítsa a méltó időskort. Minden esetben megfelelő időt kell hagyni azonban az átmenetre, és egyeztetni kell a szociális partnerekkel. Az állampolgárok akkor tudnak felelős döntést hozni, ha időben és megfelelően tájékoztatják őket. Minden változásnak polgárbarát módon kell történnie - hívta föl a figyelmet hozzászólásában Göncz Kinga.