2012. április 27. 12:47

Egymillió aláírás után: közmeghallgatáson fejthetik ki álláspontjukat a polgári kezdeményezések szervezői

Módosul az Európai Parlament eljárási szabályzata annak érdekében, hogy az egymillió aláírást sikerrel összegyűjtő polgári kezdeményezések szervezői közmeghallgatáson ismertethessék meg céljaikat az uniós döntéshozókkal.

Az alkotmányügyi szakbizottság szerdai ülésén – amelyen az Európai Bizottság két alelnöke is részt vett – a képviselők nagy többséggel fogadták el dr. Gurmai Zita EP-képviselő erről szóló jelentését.

Habár az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet idén április 1-jén életbe lépett, és ezzel megkezdődhettek az aláírásgyűjtések, a sikeres kezdeményezésekkel kapcsolatos egyes kérdések még tisztázásra vártak. A polgári kezdeményezésről szóló rendelet szerint, lehetőséget kell biztosítani a szervezők számára a polgári kezdeményezés közmeghallgatáson történő bemutatására. A meghallgatásra az Európai Parlament illetékes szakbizottságában kerül sor, és azon az Európai Bizottságnak is megfelelő szinten kell magát képviseltetnie. A közmeghallgatások sikeres megszervezéséhez és lebonyolításához szükségessé vált az Európai Parlament eljárási szabályzatának módosítása, amelyet az alkotmányügyi bizottság szerdai ülésén hagyott jóvá.

A polgári kezdeményezés elsődleges célja, hogy olyan eszközt biztosítson a polgárok számára, amely révén meghallgatják őket, és néhány fontos ügyet az európai intézményekhez utalhatnak – szögezi le a jelentés, kiemelve, hogy az Európai Parlament úgy fog tudni hozzájárulni a célok megvalósításához, hogy a hatáskörébe tartozó valamennyi eszközzel – így közmeghallgatások szervezésével – támogatja a polgári kezdeményezések sikerét. „El kell ugyanakkor kerülni, hogy a közmeghallgatásokkal azt a látszatot keltsük, hogy az uniós intézmények próbálják irányítani a vitát” – hangsúlyozta a szavazást követően Gurmai Zita.

Az alkotmányügyi bizottság ülésére az Európai Bizottság két alelnöke is ellátogatott. Maroš Šefčovič intézményközi kapcsolatokért felelős európai biztos a Bizottság munkaprogramját mutatta be, amelyben kiemelt helyen szerepel például az európai szintű pártokra vonatkozó szabályok reformja. Ezt követően, Viviane Reding, a biztosi kollégium állampolgári jogokért és igazságügyért felelős tagja, az uniós kommunikációt illetően a jövőben kialakítandó együttműködésről adott tájékoztatást.