Külföld | civil szervezetek
2013. október 23. 17:00

Egymillió euró roma civil szervezetekre

Jövőre 1 millió eurót költhet az Európai Bizottság a romák felzárkóztatását célzó európai keretstratégia céljainak megvalósulását figyelemmel kísérő és értékelő roma civil szervezetek támogatására - döntött szerdán az Európai Parlament plenáris ülése, elfogadva az unió 2014-es költségvetését. Az egyelőre mintaprojekt formájában jóváhagyott költségvetési tételt Göncz Kinga javaslatára szavazta meg a törvényhozó testület. "Az éves tagállami beszámolók mellett, szükségünk van a civil szféra, különösen a roma szervezetek visszajelzésére, hogy ellenőrizhessük: a támogatás valóban eljut-e a legjobban rászorulókhoz. Az Európai Parlament kísérleti projektje a roma keretstratégia ellenőrzését végző nem-kormányzati roma szervezetek kapacitásépítését fogja segíteni" - fejtette ki a szocialista EP-képviselő.

"Az Európai Unió roma keretstratégiája felszólítja a tagországi kormányokat, hogy a közösen meghatározott célok teljesítésének ellenőrzésébe vonják be a civil társadalom, benne a romák képviselőit. A roma szervezetek nagy része azonban nincs felkészülve a feladatra. Kevés tapasztalattal rendelkeznek és hiányoznak az anyagi erőforrásaik, amelyek alkalmassá tehetnék őket a folyamatos monitorozásra. Az Európai Parlament által ma jóváhagyott kísérleti projektre, amely ezeknek a szervezeteknek a kapacitásépítését fogja segíteni, jövőre 1 millió eurót költhet az Európai Bizottság" - fejtette ki Göncz Kinga a szavazás után.

"Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a keretstratégia végrehajtásáról szóló tagállami jelentések sok esetben a valóságosnál szebb képet festenek a romák helyzetéről. Ezért különösen nagy szükség van arra, hogy a hivatalos beszámolókkal párhuzamosan készüljenek civil értékelések - úgynevezett 'árnyékjelentések' -, amelyek a helyi tapasztalatokat összegyűjtve, elemezve mutatják be az egyes kormányzati intézkedések szociális, oktatási és munkaerő piaci következményeit. A roma szervezetek 'árnyékjelentései' azt vizsgálják majd, hogy mi valósult meg a roma keretstratégiának a foglalkoztatásra, oktatásra, lakhatásra és egészségügyi ellátásra vonatkozó céljaiból. Arról is képet fognak adni, hogy a diszkrimináció és a gyűlöletbeszéd mennyire van jelen a társadalom mindennapjaiban. Ehhez a sokrétű és alapos munkát igénylő feladathoz nyújt majd segítséget az Európai Bizottság által menedzselt kísérleti projekt, amelyből kifutása, 2015 után - remélem -, állandó uniós támogatási program válik" - hangsúlyozta a szocialista képviselő.