2012. január 17. 09:26

Egymillió munkahely helyett...

A kormány az elmúlt másfél évben csak az alkalmatlanságát bizonyította. Az értelmetlen szabadságharc arra volt jó, hogy ma már tízből nyolc ember számára világos: az Orbán-Matolcsy páros nem ért a munkahelyteremtéshez – sem. Tíz év alatt egymillió új munkahely helyett ma már inkább az egymillió év alatt tíz új állás tűnik reálisnak. Az MSZP munkahelyteremtő javaslatai.

Egymillió új munkahely, családbarát adó- és támogatási rendszer, biztos jövő és a többi. Ígéretekkel a 2010-es választások előtt (is) tele volt a Fidesz padlása. Mára viszont a csalódott embereknek lett tele, de nagyon.

Annak a politikának persze, amelynek a családbarátsága a rokonok és haverok pályáztatás nélküli foglalkoztatásában és a szegényellenes családtámogatási rendszerben merül ki, amelynek eredményeként a munkanélküli ellátás időtartama kilencről három hónapra, a közmunkában foglalkoztatottak munkaideje pedig 8 óráról 4-re csökken, érdemi eredménye nem lehet.

Az ugyanis csak trükközés a számokkal. Az ellátórendszerből 90 nap után kitett munkanélküli már nem számít álláskeresőnek, és a jelek szerint a kormánynak sem: az álláskeresők átlagosan majd’ másfél évet töltenek munka nélkül. A korábban napi 6-8 órában foglalkoztatott közmunkás teendőit ma két, napi 4 órában alkalmazott közmunkás látja el, ez viszont csak az évkönyvekben mutat jól, a megélhetéshez kevés.

Papíron a gyermekenként igényelhető, a szja-ból leírható 33 ezer forintos családtámogatás is jól néz ki, csak épp azok nem tudják érvényesíteni, akinek szükségük lenne rá. Az elhibázott gazdaságpolitika többletterheinek fennmaradó részét indirekt módon a foglalkoztatási adatok tényleges javulásáért leginkább tenni képes kkv-szektorra hárítják, az egykulcsos adórendszer szülte bérkompenzációs igényekkel szorongatva, sőt fenyegetve őket.

A válság miatt bázisévnek tekinthető 2008 végén hazánkban közel 3 millió 900 ezer ember dolgozott. A krízis legmélyebb időszakában ennél körülbelül 200 ezerrel kevesebben voltak állásban, 2009 ősze után azonban lassan javulni kezdett a munkanélküliségi ráta. Ha ez 2010 tavasza után folytatódik, mára ismét 4 millió körül állhatna a foglalkoztatottsági mutató.

Ehhez képest érdemes viszonyulni a kormányfő, illetve szóvivője minapi nyilatkozatához, amely látszólag emelkedő foglalkoztatásról, valójában statisztikai trükkök sorozatáról szól. A ”javuló” foglalkoztatás mellett a munkanélküliségi mutató az elmúlt időszakban gyakorlatilag nem mozdult.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy a négymillió koldus helyett a négymillió dolgozó országáért tegyen! Ennek érdekében:

- haladéktalanul állítsa vissza a progresszív szja-t és a szocialista kormányok által működtetett teljes munkaidős közmunka programot,
- csökkentsék a munkára (és a munkaadókra) rakódó járulékterheket,
- a befektető-, így tehát munkahelybarát gazdaságpolitikai fordulat elősegítése érdekében azonnal és radikálisan vegyék a kalapjukat!

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és Munkaügyi bizottság elnöke