Népszava
2012. április 23. 08:49

Egymillió szavazat kell még

Együttműködést akar az MSZP választmányának március végén megválasztott elnöke. Botka László a legkevésbé sem akarja szerepvállalásával kettészakítani a szocialista pártot. Szerinte nyitott, befogadó, új stílusú politikára van szükség ahhoz, hogy az MSZP 2014-ben minél több választót maga mellé tudjon állítani.

Arra is szükség van, hogy a párt megbízható szövetségesnek és főleg elfogadható alternatívának bizonyuljon a baloldali szavazók számára éppen úgy, mint az árván maradt liberálisok, a civilek, vagy a szakmájukban, egzisztenciájukban, demokratikus érzelmeikben megsértett emberek számára - mondta.

- Miért pályázott a választmányi elnöki posztra?

- Azt gondolom, hogy akit hívnak, aki bizalmat érez, annak most el kell vállalnia a felelősséggel járó megbízásokat. Igaz ez a magyar közéletre éppen úgy, mint a szocialista pártra.

- Korábban elutasította az országos párttisztségeket, pedig többféle széket is kaphatott volna...

- Legutóbb 2010 nyarán, az önkormányzati választások előtt akartak különböző posztokra jelölni. Akkor sokaktól megkérdeztem a pártban, mi a fontosabb: az, hogy országos vezetői feladatot vállaljak az MSZP-ben, vagy pedig az, hogy legalább az egyik nagyvárost, Szegedet meg tudjuk őrizni. Akkor a párt jövője szempontjából Szeged sokkal fontosabb volt. Teljesítettem, amit vállaltam. Azt egyébként most is előre bocsátottam, hogy csak olyan feladatokat tudok elvállalni, amelyek nem veszélyeztetik a legfontosabb felelősségemet, Szeged irányítását. Az országos választmány elnökének nem kell naponta távol lenni a városától, de a testülettel, amelyet a párt parlamentjeként is emlegetnek, formálhatjuk a választási programot, ezzel a közösséggel együtt dönthetünk arról, kik lehetnek a szocialisták szövetségesei, képviselőjelöltjei.

- Sok az új tag az országos választmányban. Miért értékelődött fel ennyire ez a munka?

- Január közepén nyilvánosságra hoztam, hogy elfogadom a jelölést erre a posztra. Akkor világossá tettem, hogy ha megválasztanak, a pártelnökséggel szorosan együttműködve szeretném a testülettel együtt azokat a döntéseket meghozni, amelyek győzelemre segítik a szocialistákat. Ezt követően megnőtt az érdeklődés a választmányi tagság iránt, így végül a testület 40-45 százaléka lecserélődött. A listát átnézve úgy látom, az új tagok döntő többsége nagyobb ambícióval indul a következő időszakban és szeretne majd a szocialista párt színeiben saját településén, vagy a parlamentben politizálni. A választmány akkor tudja a maga nagyon fontos feladatát ellátni, ha a tagjai tisztában vannak azzal, milyen döntéseket kell a párt, illetve az ország javára előkészíteni, meghozni. Ez ellenzékben sem működhet másképpen.

- Van, aki azt mondja, azért lett ön a választmány elnöke, mert Szegedről kevesebb vizet fog zavarni a testület élén, mint egy fővárosi politikus.

- Havonta egyszer ülésezik a választmány, ami számomra megoldható feladat. A felvetést azonban kicsi furcsállom, hiszen Kósa Lajos debreceni polgármester a Fidesz ügyvezető alelnökeként elég sok vizet zavar, jelen van a "nagypolitikában", Lázár János Hódmezővásárhely polgármestereként a kétharmados frakció vezetője. Én vajon miért ne tudnék helytállni a két poszton? Ráadásul - mint említettem -, ezek közül az egyik nem napi, operatív feladat, inkább stratégiai tervezés, ha úgy tetszik, gondolkodás. A szegedi polgármesterségemet pedig nagyban segíti a rutin, hiszen immár harmadik ciklusomat töltöm.

- Azt is mondják, hogy Botka önálló pártot épít majd a pártban. Ez így lesz?

- Nem, és ennek nem is lenne értelme. Együttműködésre készülök. Többször egyeztettem az MSZP elnökével, elmondtam a terveimet, céljaimat. A legkevésbé sem akarom, hogy a szerepvállalásommal két részre szakadjon a szocialista párt, netán az elnökség és a választmány rivalizáljon egymással. Egymás erősítése jegyében kezdem meg ezt a munkát, és így is kívánom folytatni.

- MSZP-s politikusok azt állítják, hogy 2014-ben kormányra kerül a párt - ez érthető. De mit kell tenniük azért, hogy ez valóban így legyen? Hogyan tudják magukat ismét elfogadtatni a társadalommal a szocialisták?

- A kongresszuson elmondtuk: az elmúlt két év megmutatta, hogy az MSZP életképes. A következő két évben az a legfontosabb, hogy bizonyítsuk, ez az életképes párt kormányzóképes is. Azt gondolom, hogy 2014-ben a választók döntő többsége számára az lesz a kérdés, marad-e Orbán Viktor kormánya, vagy pedig egy demokratikus vezetés fogja őket felváltani. Ma már világosan látszik, hogy a következő parlamenti választáson sokan mondják majd: elég volt Orbán Viktorból, és egy új, demokratikus politikára vágynak. Ezt persze a Fidesz is érzi, ezért változtatták meg a választási szabályokat. Nem lesz második forduló, nem lehet a részeredmények ismeretében szövetségeket kötni, ezért az MSZP-nek addigra minél több választó polgárt kell maga mellé állítani, amihez nyitott, befogadó, új stílusú politikára van szükség. Arra, hogy a szocialista párt megbízható szövetségesnek és főleg elfogadható alternatívának bizonyuljon a baloldali szavazók számára éppen úgy, mint az árván maradt liberálisok, a civilek, vagy a szakmájukban, egzisztenciájukban, demokratikus érzelmeikben megsértett emberek számára. Többszólamú, több arculatú párt kell, mert 2014-ben ezt igénylik majd az Orbán-kormányt elutasító választók. A győzelemhez legalább kétmillió voksra van szükség, ebből egymillió már megvan. A másik egymillióért meg kell dolgoznunk a következő két évben.

- Milyen lesz ez a többszólamú kínálat?

- Nem kizárólagosságra törekvő. Egyértelművé kell tennünk, hogy helyreállítjuk a demokráciát, a fékek és ellensúlyok rendszerét. Ha kormányra kerülünk, ebben az országban senkinek nem kell majd félni, mert a törvények, a jog-, és egyéb intézmények mindenkit megvédenek. A kormány nem támad, nem kirekeszt, nem ítélkezik az emberek felett, hanem olyan országot teremt, amely valóban ennek a tízmilliós közösségnek a hazája lesz. Európai elkötelezettséggel, hiszen az ilyen kis, nyitott gazdaság számára csak a környezettel való együttműködés lehet járható út. Az Európai Unió, azzal, hogy versenyszabályozott piac, éppen a kicsiket védi. Mi helyre akarjuk állítani az egészséges gazdasági növekedést, amelynek feltételeit a Fidesz kiirtotta. Támogatni kívánjuk a vállalkozókat abban, hogy gyarapodjanak és munkahelyeket hozzanak létre. Mi nem ellenségként tekintünk a bankokra, mert tudjuk, hogy tisztességesen működő bankrendszer nélkül nincs gazdasági növekedés. Gazdasági növekedés nélkül viszont nincs több munkahely, nincs igazságosabban elosztható többlet-bevétel, nincs életszínvonal emelkedés.

- Annak idején a Fidesz is sok mindent ígért. Szövetséget kötött a nemzettel, gondolatban közös asztalhoz ültette a felső tízezer tagjait a leszakadókkal...

- Ki látta azt a szövetséget és ki látta azt az aszalt? A Fidesz ma már nyíltan vállalja, hogy csak a gyarapodó, gazdagodó középosztály érdekli, és ez a réteg meg is kap minden támogatást. Nekünk igazságos baloldali politikát kell meghirdetnünk. Azt, hogy az állam annak ad többet, aki erre jobban rászorul. Továbbá, hogy nem tesszük tönkre a gazdasági növekedést, ami a felemelkedés alapja. A Fidesz a saját politikájára hivatkozva kiirtja a gazdasági növekedés mindenféle feltételét Magyarországon. Mi a másfélmillió szegényre hivatkozva ezt nem fogjuk megtenni. Olyan gazdaság- és társadalompolitikában gondolkozunk, amely valamennyi réteg számára vállalható. Valóban, több százezer olyan magasabb jövedelmű magyar család van, aki nyert a Fidesz egykulcsos adójával, nyert a családpolitikai rendszerével, ahol a gyerekek után járó adókedvezményt csak a ők tudják igénybe venni. A Fidesz azonban egy dolgot elfelejt: ez a néhány százezres magyar választói réteg a piacgazdaságból él, tehát jóval többet veszített azzal, hogy Magyarországon megszűnt a gazdasági növekedés, mint amennyit a közvetlen állami támogatáson nyert. A szocialista párt mindig hajlamos volt óriási belső harcokat vívni olyan fogalmakról, nehezen értelmezhető hangsúlyokról, amiket rajtunk kívül mások nem igazán értettek. Ezt be kell fejeznünk. És nem azon kell törni a fejünket, hogy a választó, akinek 2014-re elege lesz Orbán Viktor kormányából, mit akar tőlünk hallani, hanem azon, mit tudunk érte tenni. 2006-ban megtanultuk: nem szabad olyat ígérni, amiről tudjuk, hogy nem teljesíthető.

- Meg fogják hallgatni a szocialisták kínálatát? Sokan fásultak, elegük volt az ígéretekből, többen még mindig azt mondják, hogy az MSZP az a csalók pártja, és kormányon sem lesznek mások.

- Egyre kevesebben mondják. Polgármesterként, az emberek között élve ezt pontosan tudom. Egy-másfél évvel ezelőtt még vádoltak bennünket, ment az "elmúltnyolcévezés", a választási vereség után meglehetősen kevesen figyeltek oda a szocialista párt véleményére. Néhány hónapja azonban megfordulni látszik a trend: egyre többen kérdezik, hogy mikor csináltok már valamit? Lassan visszatér a bizalom, növekszik irányunkban a várakozás, nekünk pedig ott kell lennünk és megfelelni a kihívásnak. Tényleg "csinálnunk kell valamit".

- Váltás volt a szocialista pártban. A régieket arra kérték, lépjenek hátrébb. Ez csak belső átrendezés, vagy azt jelenti, hogy az MSZP elsősorban a fiatalabbak, az aktívak pártja akar lenni?

- Szó sincs erről. A párton belül sem így van. Furcsa, amikor a sajtóból az derül ki, hogy egy szocialista politikus két hibát tud elkövetni: egyik, ha van múltja, a másik, ha nincs. Előbbi miatt elhasználódott, "lejárt lemez", az utóbbi esetben pedig azt vetik a szemére, hogy mit akar itt, még semmit nem tett le az asztalra. A párt a munkaképes korúak és a nyugdíjasok érdekeit egyaránt képviseli. Az idősebbek "hidat képeznek" a nemzedékek között úgy is, hogy a saját megélhetésük biztonsága mellett még egy dolog nagyon fontos számukra: az unokák sorsa, jövője. Szegeden gyakran találkozom, beszélgetek a nyugdíjasokkal, sok segítséget, bátorítást kaptam tőlük az elmúlt tíz évben. Tudom, milyen fontos számukra a város fejlődése, az, hogy legyenek kitörési pontok. Nagyra értékelik - és éppen gyermekeik, unokáik miatt - azt, hogy megyünk előre, sok a beruházás, szaporodnak a munkahelyek.

- Nagyvárosi polgármesterként mit ajánl megfontolásra a pártnak?

- Azt, hogy Magyarországon igenis létezhetnek olyan közös célok, amelyek mellé felsorakoztathatók a különböző világnézetű polgárok. 2010-ben úgy nyertem választást Szegeden, hogy nem csak a baloldali és liberális szavazók voksoltak rám, hanem a Fidesz szimpatizánsok több mint egyharmada is. Ennek az volt az oka, hogy polgármesterként nem a napi harcokkal foglalkoztam, nem ítélkeztem a szegediek fölött, sőt gesztusokat tettem és teszek kiváló jobboldali polgárok felé, akik munkájukkal, tehetségükkel hozzájárulnak a város fejlődéséhez. A szocialista párt választási sikerét az is előmozdíthatja 2014-ben, hogy mi kimaradunk abból a nemtelen indulatkeltésből, amit tudatosan kínál a kormányzat az embereknek: ha kenyeret nem tud adni, akkor cirkuszként mindig újabb és újabb ellenségeket keres. Ma erről szól a Fidesz politikája. A magyar nép többsége békében és nyugalomban akar élni ebben a hazában és nem ellenségként tekint a másikra. Ellenségképre egyébként is csak a gyenge politikusnak van szüksége, aki önmagát csak valamivel szemben képes meghatározni, létét csak az állandó harccal tudja igazolni. Akinek pozitív képe van a világról, tudja mit képvisel, és aki számára a mérce kizárólag a tisztesség, a tehetség és a teljesítmény, annak nincs szüksége sem harcra, sem ellenségre. A százhetvenezres, polgári jellegű városban sikerült ezt a szemléletet elfogadtatni. Ha ezt a szocialista pártban együtt meghonosítjuk, akkor remélem, hogy a tízmilliós országban is sikerünk lesz vele.

Fazekas Ágnes /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=542634