Egymillió új munkahely - külföldön?

Orbán Viktor 2010-ben új munkahelyeket ígért. Sokat. Egymilliót. Diplomásoknak és szakmunkásoknak. Nőknek és férfiaknak. Nyugdíj előtt állóknak és pályakezdő fiataloknak.

Ehhez képest nem csak az összkép szomorú, hanem a fiatalok magyarországi elhelyezkedési mutatója is. Az elmúlt három év 14-25 éves korosztályban mért munkanélküliségi rátája folyamatosan emelkedik, mára eléri a 27 %-ot.

Ha nem lenne mélyen lesújtó, mondhatnánk nevetséges, hogy az Orbán-kormány ezt is sikernek próbálja beállítani. A foglalkoztatottak számát ők azzal "bővítik", hogy a négy és a nyolcórás foglalkoztatás közé egyenlőségjelet tesznek, mellesleg magyarországi foglalkoztatottként számolnak a több százezer külföldön dolgozó honfitársunkkal is.

Szerencsére a magyar fiatalság sem a 2+2=5, sem a "Csak a Fidesz!" szabályát nem követi. Mi pedig nem hagyjuk, hogy Orbán miatt e generáció minden reményét elveszítve a koldusbot és a vándorbot közül választhasson.

Ezért kezdeményeztük és karoltuk fel az Európai Ifjúsági Garanciaprogram bevezetésének ötletét is. Ez biztosítaná, hogy minden 25 év alatti fiatal a munkahelye elvesztése vagy a képzése befejezése után négy hónapon belül színvonalas állásajánlatot kapjon, vagy további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben, szakmai gyakorlaton vehessen részt.

A programterveknek még 2013-ban el kell készülniük. Követeljük, hogy a tervezésbe a szakmai, illetve a demokratikus ellenzéki szervezeteket is vonják be!

Gúr Roland,
az MSZP külügyi szakértője